RAB – 10. Festival skulptura u pijesku

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu ove godine slavi jubilarno deseto izdanje kada će se plaža pretvoriti u dinamični kiparski atelje

.

Festival skulptura u pijesku ove godine slavi jubilarno 10. izdanje održat će se od 29. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Tim povodom prostor će dobiti trajno obilježje u vidu manje replike pobjedničke skulpture. Sam Festival novi razvojni smjer koji bi kroz godine mogao prerasti u park skulptura jednako zanimljiv kao i sam Festival skulpture u pijesku.

Lopar se već godinama profilira i promovira kao outdoor destinacija kroz razne sportsko – rekreativne sadržaje i međunarodne utrke te kulturno – zabavne manifestacije na otvorenome. Od početka pandemije sve aktualniji postaje koncept „muzeja na otvorenome“, iako u smislu zvanične muzeologije taj termin ne postoji.

Međutim, otok Rab prigrlio je baš tu ideju, kako kroz prošle godine predstavljen projekt Rab Archaeological (T)racers. Tako i kroz Festival skulpture u pijesku koji se već čitavo desetljeće odvija na Rajskoj plaži te se može sagledati kao svojevrsni dinamični kiparski atelje ili galerija na otvorenome.

Godine 2011. za potrebe izrade kalendara za autoshow u Njemačkoj, Turistička zajednica Općine Lopar je na inicijativu direktora Marina Mušća, u suradnji s akademskim kiparom Mladenom Šćerbom, došla na ideju izrade pješčane skulpture automobila u gotovo stvarnom mjerilu.

Oblikovanje u loparskom melu kao novom i nepoznatom mediju bilo je svojevrsni eksperiment s nepoznatim ishodom koji je iziskivao umijeće, iskustvo, strpljenje i velik angažman. Izrada pješčane skulpture automobila prerasla je u sveopću atrakciju na plaži te su se angažirali i djeca i odrasli, pomažući autoru u donošenju pijeska i morske vode kao građevnog materijala.

Ishod je bio fascinantan, publika oduševljena, a loparski zlatnožuti pijesak pokazao se pogodnim za modeliranje te je začeta ideja prvog Festivala skulpture u pijesku na Jadranu.

Sljedeće godine, u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, razrađen je koncept te održano njegovo prvo izdanje. Zahvaljujući angažmanu organizatora i umjetničke voditeljice, akademske kiparice Paule Banić, Festival iz godine u godinu raste te je od 2014. internacionalnog karaktera.

 

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Pixabay.