UŠTEDI ENERGIJU
August 18, 2021

RAB - Izložba "Pjacete i crnika, 100 godina 100 slika"

U četvrtak 19. kolovoza u 19:30h na rapskom Trgu slobode otvara se izložba ''Pjaceta i crnika, 100 godina u 100 slika''. Izložba će biti otvorena do 22. kolovoza

.

Izložba "Pjacete i crnika, 100 godina 100 slika" rezultat je istoimenog projekta kojim Društvo prijatelja Raba obilježava stogodišnjicu sadnje crnike – "stabla slobode" na omiljenom rapskom trgu Pjaceti te njegovog imenovanja Trgom Slobode, čime su Rabljani obilježili odlazak talijanske vojske 23. travnja 1921.

Crnika se puno bolje ukorjenila od novog naziva - nakon sto godina Rabljani trg i dalje nazivaju Pjacetom. Ove godine, 23. travnja Društvo prijatelja Raba pokrenulo je akciju prikupljanja osobnih, obiteljskih i grupnih fotografija snimljenih na tome trgu. Odaziv i interes za projekt bio je za svaku pohvalu te je do sada prikupljeno preko tri stotine fotografija od kojih će stotinu najzanimljivijih biti prezentirano ovom izložbom.

 

O izložbi

Prikupljene obiteljske fotografije svjedoče da se generacije Rabljana uz Pjacetu i njenu crniku nisu samo fotografirale, nego i rađale, odrastale, družile, živjele i umirale te da ona zauzima važno mjesto kako u osobnoj, tako i u kolektivnoj memoriji.

Drugi aspekt projekta bio je prikupiti priče i sjećanja na Pjacetu, s naglaskom na priču o ljudima koji su crniku posadili. Predaja o akterima sadnje - Toniju Bačiću i Frani Generiniju, inače članovima prvog postava Gradske glazbe, kao i sjećanja na nebrojene koncerte održane upravo na Pjaceti potvrdila su trajnu povezanost Pjacete i crnike s tom institucijom, podjednako bitnom za kolektivni identitet grada. Limena glazba DVD-a Rab, koja je svoj stoti jubilej proslavila 2013. godine, rado se odazvala pozivu Društva prijatelja Raba da svojom glazbom uveličaju proslavu jubileja i otvorenje izložbe.

Projektom se nastojalo istražiti i valorizirati upravo taj intiman odnos građana i gostiju s Pjacetom - najmanjim ali i najpopularnjim trgom u gradu. Ona predstavlja iznimno vrijedan i autentičan primjer mediteranskog trga - javan, dostupan i zaštićen, uvijek posjećen, no sačuvan od ikakve komercijalizacije.

Fascinantno je koliko samo jedno, ali pažljivo odabrano i pozicionirano stablo može definirati prostor i uvjetovati njegovo korištenje i doživljaj. Želeći naglasiti ekološku i ambijentalnu važnost sadnje i očuvanja stabala na otvorenju izložbe će se građanima dijeliti sadnice crnike.

DPR poziva sve Rabljane i goste da posjete izložbu, prepoznaju ljude na fotografijama te s njima podjele svoja sjećanja i skenirane fotografije preko e-maila prijatelji.raba@gmail.com ili facebook grupe Društvo prijatelja Raba 1895, na kojoj je moguće pogledati dio prikupljenog materijala. Prilozi koji stignu za vrijeme i nakon izložbe bit će uključeni u monografiju projekta.

Izložbu realizira Društvo prijatelja Raba uz pomoć Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Turističke zajednice Grada Raba, a ostvarena je i suradnja sa nadolazećim Rab film festivalom.

 

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram