RAB/LOŠINJ – Tko će ponijeti titulu najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma?

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.09.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

dva kulturno-turistička projekta ”Rapski muzej na otvorenom” i ”Loger Nerezinac iz Lošinja” bore se za nagradu za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma

Dva kulturno-turistička projekta iz Primorsko-goranske županije: Rab Archaeological (T)races – muzej na otvorenom, te Loger Nerezinac – plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja – ušli su u finale izbora najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Turism Network – ECTN) – prenosi novilist.hr.

.
Iz Hrvatske su u finalu ECTN-a Awards 2021. još dva projekta: Muzej čokolade Zagreb te Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo

Projekt Rab Archaeological (T)races je finalist, uz još četiri projekta – dva njemačke Turističke zajednice te dva iz Rumunjske – u kategoriji Walking Tourism and Slow Travel – Synergies with Cultural Tourism.

Loger Nerezinac finalist je u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, u kojoj su finalisti također Muzej krapinskih neandertalaca i lokalitet Hušnjakovo te iz BiH Gradski muzej Zenica. Uglavnom, u finale ECTN Awards 2021. iz Hrvatske su ušla četiri izuzetna projekta, što je već samo po sebi izvanredan uspjeh kulturnih i turističkih kreativaca naše zemlje.

.
Rapski muzej na otvorenom

Prof. Tonku Kavran, koja je, kao donedavna ravnateljica Centra za kulturu Lopar, »muzej na otvorenom« Rab Archaeological (T)races, inicirala i vodila te prijavila na natječaj ECTN-a, zamolili su da predstavi taj izniman projekt.

– Projektom Rab Archaeological (T)races objedinjena je kulturna i prirodna baština Raba te su stvoreni preduvjeti za aktivno upoznavanje ruralnih predjela otoka. Polazeći od ideje ekomuzeja, primjenom klasičnih i suvremenih metoda, tj. interpretacijskih tabli i interaktivne mobilne aplikacije, prezentirano je, a samim time i revitalizirano, 30-ak arheoloških i drugih lokaliteta. Ranije većim dijelom zapuštena i nepoznata kulturna baština, skrivena u naizgled netaknutim krajolicima, sada je povezana pješačkim i biciklističkim stazama kako bi se privukle ciljane skupine turista na otok, pridonijelo produženju turističke sezone te razvoju kulturnog i outdoor turizma.

Zapravo smo nastojali stvoriti novi koncept ponude koji se temelji na valorizaciji, poštovanju i povezivanju kulturnih i prirodnih resursa te pružanju autentičnih iskustava za kojima suvremeni turisti sve češće tragaju. Naravno, sve to u skladu je sa smjernicama održivog kulturnog turizma te smo izuzetno ponosni zbog plasmana u finale nagrade ECTN-a. Projekt je realiziran u suradnji Centra za kulturu Lopar, Pučkog otvorenog učilišta Rab te turističkih zajednica Raba i Lopara. Partneri i stručni suradnici su Institut za arheologiju i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te agencija Heritage Malta, a realiziran je uz financijsku potporu Grada Raba, Općine Lopar i Rijeke 2020 – EPK, čiji je bio dio programa, poručila je prof. Kavran.

.
Multimedijalni postav projekta ”Loger Nerezinac”

O projektu Loger Nerezinac koji je na natječaj prijavio TZ Lošinj pitali su Dalibora Cvitkovića, direktora tog TZ-a koji upravlja jedrenjakom Loger Nerezinac, koji je u vlasništvu Grada Lošinja.

– Inicijator obnove drvenog težačkog motornog broda Dražica, koji je nakon obnove preimenovan u Nerezinac, je Ferdinando Zorović iz Nerezina. Loger Nerezinac je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine upisan je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Obnovljen je suradnjom mnogih stručnjaka iz raznih ustanova do lokalnih majstora, po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća, a privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena.

Loger Nerezinac plovi na jedra i na motor te na suvremen, zanimljiv i interaktivan način prikazuje i interpretira dugu i bogatu pomorsku tradiciju Lošinja. Postav se sastoji od dijela postavljenog na rivi ispred broda, dijela na palubi broda i dijela postavljenog unutar broda u potpalublju, bivšem skladištu – štivi. Multimedijalni postav, muzejski postav u potpalublju prikazuje život na brodu putem pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

Brod je postao scenografija za potrebe događanja vezanih uz pomorsku tradiciju i kulturnih događanja, sudjeluje i na turističkim manifestacijama u sklopu kojih se održavaju regate tradicijskih plovila i mnogim drugima. Obnovljen je sredstvima iz europskog projekta Mala barka 2, te Ministarstva turizma, PGŽ-a, Grada Lošinja i TZ-a grada Malog Lošinja, i zapravo je postao ploveći muzej, jedini takav na Jadranu, rekao je Cvitković, ponosan na plasman u finale toga lošinjskog projekta i upućujući zahvalu svima koji su sudjelovali u obnovi jedrenjaka.

.
Dodjela nagrada 21. listopada u Ateni

ECTN je jedina paneuropska mreža kulturnog turizma, organizacija okrenuta razvoju i promociji kulturnog turizma. U sklopu svog programa ECTN Awards, ove godine nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma dodjeljuje u šest kategorija. Svečanost dodjele bit će održana u Grčkoj, u Ateni, 21. listopada, tijekom 14. ECTN-ove Konferencije europskog kulturnog turizma.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.