RAB – Pogled u plavo

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

U cilju promocije ronjenja i ronilačkih aktivnosti već tradicionalno petu godinu za redom u gradu Rabu  gostovao je Pogled u plavo, na oduševljenje brojnih turista i građana grada Raba, a posebno djece koja su imala priliku prvi put uživati u svim ljepotama koje ronjenje pruža

.

Više od 200 Rabljana i turista uživalo je u čarima i ljepotama ronjenja tijekom dva dana trajanja manifestacije Pogled u plavo u organizaciji Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Agencije Promocija ronjenja. Besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom bila su omogućena za sve zainteresirane posjetitelje.

Nakon upoznavanja s ronilačkom opremom i poduke o osnovnim tehnikama i pravilima ronjenja, zaronom u montažni bazen projekta Pogled u plavo posjetitelji su uživali u razgledavanju ljepota hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Početnici su imali mogućnost zaroniti u potpuno kontroliranim uvjetima, a sve uz stručno vodstvo i nadzor instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, dok su se projektu s zadovoljstvom pridružili i ronioci KPA Amfora Rab te ronioci DVD Trnje.

– U sklopu naših redovitih aktivnosti osnovali smo ronilački tim, a kako je DVD Trnje većim dijelom prisutan i na rijeci Savi, osnutkom ronilačkog tima želimo proširiti naš djelokrug rada. Instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama educirali su veći broj naših članova te je došlo do ideje da se aktivno uključimo u ronilački projekt Pogled u plavo. Ovo je za nas jedno novo područje i veselio se daljnjoj suradnji – rekao je Filip Klinac, zapovjednik DVD-a Trnje.

 

Ekološka osviještenost

Grad Rab ulaže velike napore u očuvanje čistoće Jadranskog mora, pa se tako ove godine u sklopu projekta Pogled u plavo održala i ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Rab na gradskoj plaži „Banova vila“ u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, KPA Amfora Rab i ronioci DVD Trnje.

Ronioci su tijekom ekološke akcije izvlačili otpad iz mora kako bi se smanjio negativan utjecaj otpada na morska staništa u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

– Tijekom cijele godine provodimo ekološke akcije čišćenja podmorja na otoku Rabu što je od velikog značaja za ronilačke aktivnosti, a na Rabu ima doista jako puno terena gdje mogu roniti svi, od početnika do profesionalaca, more je toplo i vidljivost je sjajna.

Grad Rab ima nekoliko prekrasnih podvodnih ronilačkih lokacija, od postupnih padina, predivnih zidova, nekoliko potopljenih brodova kao i brodova na većim dubinama za tehnička ronjenja i jedna lokacija koja ima antičko nalazište amfora – rekao je Dorijan Kurelić, instruktor ronjenja KPA Amfora Rab.

Projekt Pogled u plavo i Eko patrola 2021. – Rab održala se pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je medijski pokrovitelj projekta Morski HR.

Sva gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Agencije Promocija ronjenja.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.