RAB: Projekt “Čovik i more – Ribarska i pomorska baština Lopara” uspješno proveden

Objavio: Pokret Otoka - 23.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Projekt nazvan “Čovik i more – Ribarska i Pomorska Baština Lopara” uspješno je realiziran, označavajući značajan korak ka očuvanju i vrednovanju ove jedinstvene zajednice.

U Loparu na otoku Rabu, odjeknula je vijest o uspješnom završetku projekta koji će utjecati na zaštitu i promociju lokalne kulturne i prirodne baštine.

Opći cilj projekta bio je doprinijeti zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine, te postaviti temelje za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara. U okviru projekta, uz nadogradnju zgrade Turističke zajednice Općine Lopar, predviđeno je formiranje multimedijalnog/interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine.

Izgradnjom ovog centra, ne samo da će se sačuvati ribarska i pomorska baština Lopara, već će se i zaštititi izložbene postavke, izraditi makete tradicionalnih plovila područja, interpretirati načini lova ribe i izrade alata, izraditi rječnik starih riječi, izraza i psovki specifičnih za Lopar, te kreirati jelovnik sa tradicionalnim receptima ribljih jela.

Posebno je značajno što će ova jela i načini pripreme biti snimljeni i dostupni posjetiteljima putem multimedijalnih totema, čime će se bogato kulturno nasljeđe Lopara predstaviti na pristupačan i suvremen način.

Turističkoj zajednici Općine Lopar za realizaciju ovog ambicioznog projekta dodijeljeno je 321.173,60 € iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana. Ova sredstva omogućit će daljnji razvoj turističke infrastrukture Lopara, kao i promociju lokalne kulture i tradicije.

Projekt “Čovik i more – Ribarska i Pomorska Baština Lopara” predstavlja primjer kako lokalna zajednica može udružiti snage i ostvariti pozitivan utjecaj na očuvanje i promociju kulturnog nasljeđa, kao i na razvoj turizma u skladu s načelima održivosti.

Više detalja o projektu možete pronaći u video isječku.

Izvor i foto: FB LAGUR / FLAG Tramuntana