RAB – Rab Film Festival RAFF 2021.

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 03.08.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Na Trgu Slobode, u središtu povijesne jezgre grada Raba, organizacijski tim Rab Film Festivala, pressicom točno u podne, najavio je treće izdanje Rab Film Festivala koji će se u ovom gradu održavati od 20 do 22. kolovoza

.

O ovogodišnjem festivalskom programu i okolnostima koje su pratile njegovo nastajanje govorili su direktor festivala Robert Tomić Zuber, ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra Chris Marcich, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić koja je odmah na početku izrazila zadovoljstvo činjenicom da se u ovim izazovnim vremenima RAFF iz mogućnosti transformirao u zbiljnost koju sada i Rabljani i gosti Raba željno iščekuju.

O velikom naporu kojeg su ljudi iz Toro laboratorija, skupa s Gradom i Učilištem, uz podršku HAVC-a, uložili u nalaženje kompromisnog modaliteta realizacije festivala, više je govorio Robert Tomić Zuber. U nastojanju da se razina rizika mogućeg širenja zaraze svede na minimum, odvijanje festivala skraćeno je sa šest na tri dana, a umjesto planiranih trinaest, bit će prikazano šest filmova u konkurenciji i jedan izvan konkurencije.

 

Program festivala

Među odabranim filmovima rapska će publika moći pogledati „Murinu“, izvrstan dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović okićen zlatom Cannesa za najbolji debitantski film i nagradom publike Pula Film Festivala. Na Rabu će biti prikazan i film „Žica“ autorice Tihe Gudac kao i film o životnoj ugroženosti istraživačkog novinara koji dotiče temu kojom se RAFF žanrovski rado bavi.

Regionalnu premjeru upravo na Rabu imat će i film „Lihvar“ redatelja Nemanje Ćeranića kojeg već sada kritičari nazivaju srpskim noir filmom, a za zatvaranje festivala odabran je napeti Jensenov triller “Riders of Justice” u kojem Mads Mikkelsen tumači Markusa Hansena, oca i muža, koji traži pravdu za svoju pokojnu suprugu. Ovo će svakako obradovati poklonike Madsa Mikkelsena koji glumi i u danskom filmu ‘Another Round’ ovogodišnjem dobitniku Oscara za najbolji strani film. Projekcija završnog filma nastavit će rapsku morsku tradiciju gledanja filma s luftmadraca, barki i brodica nazvanu „Kaich“, a koja se prošle godine pokazala i epidemiološki nasigurnijom.

Ove će se godine održati i obrazovni segment rada s mladima „RAFF Generation“ kojeg organizatori ovog festivala posebno ističu i za kojim vlada velik interes studenata. Među predavačima ove će godine biti imena poput Rajka Grlića, Siniše Juričića, Marijana Alčevskoga, Vanje Černjula…

U sklopu glazbenog dijela festivala jedan od dva najavljena koncerta održat će Zoran Predin, a umjesto gastro dijela festivala koji se zbog epidemioloških mjera neće moći održati, u partnerskoj suradnji s Hrvatsko-talijanskom gospodarskom komorom bit će realiziran jedan manji gasto-novinarski program „Made in Italy“.

Zahvaljujući dobroj suradnji sa HZJZ-om, uz podršku Ministarstva zdravstva i NZJZ PGŽ, ovogodišnji Rab Film Festival bit će COVID FREE. Uz one koji imaju COVID putovnicu, preboljele i testirane, za sve koji žele prisustvovati projekcijama i ostalim festivalskim događanjima biti omogućeno besplatno testiranje.

 

O festivalu

– „Želja nam je napraviti dobar festival uz poruku da Rabljani vjeruju kako taj cijeli ritual gledanja filma s aplauzom, publikom i živom komunikacijom, može opstati. Ovaj smo Festival stvarali zajedno s Rabljanima i za Rabljane, i nekako su nam uvijek vraćali i više nego što smo očekivali, prihvaćajući nas kao svoje, kao nekoga tko želi zajedno s njima stvoriti jednu novu kulturnu vrijednost, i mislim da u tome uspijevamo. Ove godine imamo sjajan žiri predvođen kolegom Nenadom Puhovskim te s damama u njemu, Darijom Lorenci Flatz i Ninom Violić. Vjerujemo da ovaj festival ima budućnost, prije svega da ima svoju publiku koja nam je najvažnija, jer mi smo uvijek čvrsto vezani za ono što smo zatekli ovdje na Rabu, sjajnu publiku, sjajne ljude i sjajnu atmosferu, dođite i uživajte“, poručio je Zuber.

Chris Marcich najprije je zahvalio Gradu i Učilištu na pruženoj podršci unatoč izazovu i prisutnim rizicima.

– “Idemo naprijed s trećim izdanjem i uvjeren sam da će biti izvrsno usprkos mjerama, restrikcijama i kraćem trajanju festivala. Iznimno mi je drago da će se „Murina“ prikazat, to je jedan vrlo uspješan hrvatski film. Naime, naši filmovi su premalo gledani i kao društvo moramo više poraditi na njihovoj prezentaciji pa me veseli da se Robert odlučio i tomu posvetiti. Od početka i iz osobnih razloga podržavam RAFF snažno, a financijski koliko je moguće sada u ovim uvjetima”, kazao je Marcich.

 

Cilj i vizija

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić izrazio je svoju radost i ponosan što Rab u ovim izazovnim vremenima postaje pozornicom s koje se i kroz film šalje pozitivna poruka da je, bez obzira na okruženje i uvjete koji trenutno vladaju, moguće gledati u vedriju budućnost, te da će ovdje uskoro biti otvoren treći po redu Rab Film Festival.

– “Kada smo prije više od tri godine sramežljivo razgovarali o mogućnosti organizacije Rab Film Festivala rekli smo da ćemo napraviti ili pravu stvar s pravom porukom, ili da se nećemo upuštati u nekakve improvizacije. Program kojeg je gospodin Zuber predstavio, ozbiljnost institucije koju predstavlja gospodin Marcich, zapravo su garancija kvalitete Rab Film Festivala s porukom, jasnim ciljem i vizijom. Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u predstojećim trodnevnim projekcijama i svemu što prati ovaj festival smješten među kulisama grada kao stvorenima za promociju filmske umjetnosti. Uvjeren sam da će ovo biti još jedna lijepa priča s otoka koju ćemo odaslati u svijet”, zaključio je Grgurić.

 

 

___________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: