UŠTEDI ENERGIJU
July 20, 2021

RAB - Rapsko kulturno ljeto

Tim Pučkog otvorenog učilišta Rab predvođen ravnateljicom Katarinom Ribarić u sadržajnom je smislu izuzetno hrabro krenuo u realizaciju svojega kulturno - turističkog programa osmišljenog za ljetnu sezonu

.

Tako se kulturno ljeto tijekom lipnja odvijalo u muzejsko-galerijskim i sakralnim prostorima grada Raba jedan za drugim redali brojni kulturni događaji. Poput izložbe radova iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci »Modri kod«, samostalne izložbe riječke grafičarke i likovne pedagoginje Dajane Radoš pod nazivom »Otisci mijena«, fotografskih »Svjetlopisa Camina« autora Damira Barešića ili pak srpanjske izložbe »U bijelom« rapske slikarice Ankice Ribarević u povodu 50 godina njezina umjetničkog rada.

 

Izložbe, festivali, predstave

Paralelno s izložbama, pod umjetničkim vodstvom jedne od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica, prof. dr. art. Ljerke Očić, tijekom lipnja održan je i Orguljski festival »Petar Nakić«, manifestacija vezana za neprocjenjivo vrijedan instrument proslavljenog graditelja orgulja, a koji se čuva u rapskoj ex-katedrali.

U sklopu festivala nastupili su orguljaši Katarina Mandić, Mirko Jankov i Elizabeta Zalović, a zaključio ga je Mihovil Buturić. No glazbeno rapsko kulturno ljeto nastavljeno je u istom ritmu te su 24. lipnja. Koncertom proslavljenog Zagrebačkog kvarteta saksofona, otvorene 36. Rapske glazbene večeri. Već idućeg dana, van programa, u prostoru crkve sv. Križa, ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati i u koncertu mlade nagrađivane rapske sopranistice Dajane Lupić i riječkog pijanista Ivana Bošnjaka.

Otvarajući novu sezonu, umjetnička ravnateljica Rapskih glazbenih večeri, prof. Ljerka Očić najavila je programski slijed za kulturno ljeto od 11 vrhunskih koncerata klasične glazbe koji će ovoga ljeta zvucima ispuniti sakralne prostore crkve sv. Križa i ex-katedrale.

Prije stupanja na snagu mjera kojima se u PGŽ-u dodatno ograničavaju profesionalne umjetničke izvedbe i programi. Krajem lipnja u loparskom parku Kapić gostovala je predstava »Cabaret – koncert za žlice i gitaru« u produkciji Teatra Exit i Kazališta Ulysses.

10. srpnja u dvorištu osnovne škole djeca su mogla uživati u »Novim zgodama Wande LaVande« Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Od 29. lipnja do 2. srpnja medije i društvene mreže preplavili su TV-prilozi i fotografije s 10. jubilarnog Festivala skulpture u pijesku. S obzirom na najnoviju Odluku Stožera civilne zaštite RH, do kraja srpnja ipak će se održati programi u organizaciji Centra za kulturu Lopar koji su bili pod upitnikom. Tako će se 21. srpnja održati pripovjedni program »Pričom te zovem« Margarete Peršić, 22. srpnja koncert ZZ Quarteta te 31. srpnja koncert Dua Balyk.

I jedinstveni ambijent Ljetnog kina Rab bio je tijekom lipnja ispunjen predstavama, radionicama i kinoprojekcijama. Među njima svakako vrijedi posebno istaknuti Izložbu fotografija i projekciju najboljeg filma ZagrebDoxa prema ocjeni publike »Ljubav oko svijeta« autorskog para Rostuhar. Publiku je svojim najnovijim One Man Showom »Bolja polovica« oduševio stand-up komičar Vlatko Štampar.

Početak srpnja u Ljetno je kino donio dašak Liburnia film festivala s najboljim prošlogodišnjim filmovima po izboru žirija i publike: »Porvenir« redateljice Renate Poljak te »Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu« redatelja Tomislava Jelinčića. Kada vremenski uvjeti to ne dozvole, događanja iz Ljetnog kina sele u zatvoreni prostor.

Tako su kazališna predstava za djecu »Sretna kućica« Gradskog kazališta lutaka Rijeka i njihova radionica »Reci lutka« održani na sceni Zimskog kina Rab. Slično je bilo i s glumcima Ri Teatra koji su u dva dana odigrali dvije predstave na dvjema različitim scenama, najprije su 12. srpnja u Ljetnom kinu izveli »Operaciju kamp«, a dan kasnije, zbog najavljene kiše, u Zimskom kinu predstavu »Vrtuljak želja«.

Partnerstvo u projektu Rab Archaeological (T)races

Pučko otvoreno učilište Rab, kroz suradnju s Centrom za kulturu Lopar i objema turističkim zajednicama na otoku, Raba i Lopara, daje svoj partnerski doprinos i realizaciji projekta Rab Archaeological (T)races. Tako je od 14. do 17. lipnja u sklopu projekta održana edukacija za turističke, bike i planinske vodiče te ostale zainteresirane turističke djelatnike. Polaznici su kroz kratak teorijski uvod te terenski obilazak lokaliteta na poučnim stazama Capo Fronte, Frux i Epario, upoznati s ostatcima arheološke, sakralne i etnobaštine koju kriju naizgled netaknuti krajolici otoka Raba.

– Pučko otvoreno učilište s Gradom Rabom i u koordinaciji s Turističkom zajednicom, kao i s partnerima na projektima, intenzivno radi na pripremama za sve veće manifestacije. Želja nam je, ali i odgovornost pružiti maksimum kulturnih sadržaja u razdoblju koje je pred nama, uz poštovanje propisanih mjera te misleći i na sigurnost i na važnu ulogu kulture u društvenom životu.

U periodu koji je iza nas bilježimo izvrsnu posjećenost manifestacija, a sukladno srpanjskoj Odluci Stožera civilne zaštite RH o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Primorsko-goranske županije, nastavili smo s održavanjem profesionalnih umjetničkih izvedbi za više od 20 osoba ako je na njima prisutna samo publika s EU digitalnom COVID potvrdom (u elektroničkom ili pisanom obliku).

Pratimo epidemiološku situaciju i spremni smo na daljnju fleksibilizaciju organizacije rada u cilju realizacije svih kvalitetnih sadržaja iz kulture koji čine i turističku ponudu Grada Raba. Sve manifestacije vezane za kulturno ljeto čija realizacija bude omogućena aktualnim mjerama, bit će održane, poručila je za kraj Katarina Ribarić.

 

 

___________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram