Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab dio je eTwinning zajednice od 2016. godine, a od 2019. godine nosi titulu eTwinning škole

Zajednica eTwinning  djeluje na portalu www.etwinning.net koji nudi sigurnu elektroničku platformu za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova – prenosi rabdanas.com

.
Zajednica eTwinning najveća je europska odgojno-obrazovna zajednica

Registraciju djelatnika odobrava nacionalna služba za potporu eTwinningu koja je ustrojena pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije i financira se u sklopu programa Erasmus+.

Agencija pruža potporu odgojno-obrazovnim djelatnicima tijekom registracije na portal eTwinning, provedbe projekata i organizacije stručnih usavršavanja s pomoću javnih natječaja. Sudionici se mogu uključiti u provedbu projekata s odgojno-obrazovnim ustanovama u 44 zemlje obuhvaćene eTwinningom i eTwinningom plus.

Koncept dobivanja statusa eTwinningove škole zamišljen je kao razvojni put sastavljen od dijelova koji se mogu objektivno ocijeniti.

.
eTwinningove škole prepoznate su u području: digitalne prakse, prakse eSigurnosti, inovativnih i kreativnih pristupa pedagogiji, promicanju trajnog stručnog usavršavanja osoblja, promicanja praksi suradničkog učenja osoblja i učenika.

Ne radi se o natjecanju već o napredovanju od jedne do druge razine.  eTwinning škole inspirativni su modeli drugim školama, te omogućavajući promjene u sustavu obrazovanja, pridonose nastojanju da iz njih izađu bolji ljudi, bolji učenici, bolji i aktivniji građani.

Nacionalna organizacija za potporu eTwinningu u listopadu svake godine raspisuje natječaj za dodjelu nagrada COMET za najbolje eTwinning projekte u protekloj školskoj godini. Cilj raspisivanja natječaja je promidžba aktivnosti eTwinning i programa Erasmus+, potpora registriranim korisnicima iz Republike Hrvatske i odavanje priznanja za uspješan rad na eTwinning projektima.

.
Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab dobitnica je nagrade COMET dva puta

2019. za nacionalni projekt Statistika naša svagdašnja i 2020. za međunarodni projekt Hidden world of parabolas u kategoriji gimnazija. Autorica oba projekta je Aleksandra Brmbota, profesorica matematike i informatike.

Učenici rapske srednje škole prošle su školske godine sudjelovali u nekoliko međunarodnih eTwinning projekata. Projekti koji zadovolje zadane kriterije po završetku nagrađuju se nacionalnom oznakom kvalitete. Ocjenjuju se pedagoške inovacije korištene u projektu, realiziranost ciljeva projekta, integracija u kurikulum, suradnja i komunikacija s partnerskim školama ostvarena putem TwinSpacea (eTwinning platforme za suradnju u projektu), korištenje IKT alata, posvećenost sigurnosti na internetu te diseminacija i evaluacija projekta.

 

Napoznatiji školski projekti

Zahvaljujući angažmanu učenika uključenih u projekte, rapska srednja škola dobila je 5 nacionalnih oznaka kvalitete za projekte realizirane protekle školske godine. Nakon nacionalnih oznaka kvalitete, u listopadu su za svih pet projekata stigle i europske oznake kvalitete kao priznanje za prepoznati rad učenika u eTwinning projektima i to na najvišoj europskoj razini.

U projektu A world of interesting and fun mathematics, we are happy sudjelovale su učenice 3. g razreda: Andrea Hunček, Aurora Gušćić, Lana Šanić, Lorena Pende, Lucija Barčić i Marta Puljar Matić.

Uspjehu projekta M.A.T.H.S. doprinijeli su učenici 2. g razreda: Dominik Dumenčić, Kris Baranašić, Marsel Franelić, Tin Čolić te Marisa Butorac, koja im se pridružila nešto kasnije.

.
”Math in media” dvogodišnji je projekt u kojemu su učenici na različitim medijima i društvenim mrežama promovirali matematiku

Rapski srednjoškolci matematiku su promovirali i osmišljavali prigodne mimove putem Instagrama. Uspjehu ovoga projekta doprinijeli su Katja Brnabić, Lara Španjol-Pandelo, Laura Batistić, Nora Ribarić, Petra Faflja, Tara Babić i Veronika Karlić, učenice 2. g razreda te Dorian Fafanđel, Lucija Paparić i Mario Kuparić, učenici 3. g razreda.

Mathematics Film Festival 2021, projekt je u kojemu su učenici odabrali jednu „matematičku“ priču iz knjige Malbe Tahana “Čovjek koji je brojao”, na temelju nje napravili scenarij i snimili kratki film. Kroz filmsku kulturu integrirala se nastava Hrvatskoga jezika, Engleskoga jezika i Matematike. Za uspješnu realizaciju ovoga zanimljivog projekta zaslužni su svi učenici 3. g razreda (Ana, Andrea, Andro, Antonija, Aurora, Dorian, Emma, Ivan Lukas, Lana, Lorena, dvije Lucije, Luka, Mario, Marko, Marta, Stela, Tea i Vito).

.
Projekt ”Famous female mathematicians 4”

I posljednji, ali ne i manje važan, projekt je Famous female mathematicians 4 gdje je povezana Povijest s Matematikom i čijem uspjehu su svesrdnim angažmanom doprinijeli učenici 2. g razreda Luka Plješa, Mia Pirić, Nika Blagdan, Nora Ribarić, Veronika Karlić i Vito Renić.

U svim projektima voditeljica, mentorica i podrška učenicima bila je Aleksandra Brmbota, profesorica matematike i informatike koja već 6. godinu integrira eTwinning projekte u kurikulum matematike, odnosno u kurikulum Škole. U projektu Mathematics Film Festival 2021 realizirana je suradnja s Margaritom Čutul, profesoricom Hrvatskoga jezika.

 

Aktualni projekti za učenike

I ove školske godine učenici rapski srednjoškolci mogu se uključiti u tri aktualna projekta: Matematičke video minijature, How media and globalisation influence our eating habits i Coffee and Tee: Enjoying flavours. Nastavnici – voditelji u ovim projektima su Aleksandra Brmbota, Alen Marković i Ivana Šimičić.

Dana 1. listopada 2020. Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab započela je provedbu Erasmus+ projekta pod nazivom GAMe-based learning in MAthematics (ili kraće GAMMA), koji će trajati 2 godine, točnije do 30 rujna 2022. u sklopu Ključne mjere 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse.

Zbog pandemije će se projekt produljiti. Kao što i sam naziv projekta kaže, ideja mu je iskoristiti koncept učenja kroz igru (game-base learning – GBL) i učeničku povezanost s digitalnim tehnologijama kako bi se učenicima na zanimljiv način prezentiralo nastavne sadržaje matematike, omogućilo lakše savladavanje gradiva i ukazalo na važnost STEM-a.

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Pixabay.