UŠTEDI ENERGIJU
September 2, 2021

RAB - Unaprjeđenje lučke infrastrukture

Dva ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje lučke infrastrukture u lukama Rab i Stinica, ukupne vrijednosti 55,4 milijuna kuna

Ugovore za unaprjeđenje lučke infrastrukture potpisali su u Rabu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric te ravnatelji županijskih lučkih uprava Rab i Senj, Nenad Debelić i Predrag Dešić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župani Primorsko-goranske i Ličko Senjske županije, Zlatko Komadina i Ernest Petry, gradonačelnici Raba i Senja, Nikola Grgurić i i Jurica Tomljanović, saborski zastupnik Josip Borić i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

 

Bolja veza s kopnom

 

Potpisanim ugovorima za rekonstrukciju i sanaciju obale u luci Rab, u sklopu koje će biti izgrađen i novi gat za zaštitu luke od juga, s vezovima za plovila, dodijeljeno je 36,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je za izgradnju nove rampe koja će omogućiti sigurnije pristajanje trajekata u luci Stinica za lošeg vremena, dodijeljeno 18,9 milijuna kuna.

Za oba projekta 85 posto sredstava je osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Butković je prilikom potpisivanja istaknuo kako je riječ o projektima od kojih će jedan osigurati bolju i sigurniju povezanost otoka Raba s kopnom, a drugi će izmijeniti lice Grada Raba te doprinijeti razvoju turizma.

– U Stinici je u ovom trenutku otežano pristajanje trajekata po jakoj buri. Siguran sam da će se ovom projektu najviše veseliti pomorci Rapske plovidbe kojima će, realizacijom ovog projekta biti omogućeno lakše i sigurnije pristajanje u luci, ali on je jednako značajan za sve stanovnike i posjetitelje otoka Raba.

Projekt je dugo pripreman, uz velika nastojanja Rapske plovidbe i Grada Raba da se krene u njegovu realizaciju. Što se tiče projekta rekonstrukcije i sanacije luke Rab, predviđena je obnova rive, kao i izgradnja novog gata, što će rezultirati novom slikom grada, uz novu ponudu koja će rezultirati velikim plusom u razvoju rapskog turizma.

Uvijek ističem kako su rive i luke lice i naličje svakog grada i mjesta na obali i otocima, rekao je Butković, ističući suradnju između dviju lučkih uprava i dviju županija, Primorsko-goranske i Ličko Senjske, te dodajući kako je trenutno u tijeku realizacija šest projekata u lučkim upravama na području Primorsko-goranske i još tri na području Ličko Senjske županije.

 

Bespovratna sredstva

 

Ministar je naglasio i ulogu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju brojnih infrastrukturnih projekata u lukama duž hrvatske obale.

– Zahvaljujući ministrici Tramišak i njenom ministarstvu, na raspolaganju su nam sredstva iz Europskih fondova, najčešće u 85-postotnom iznosu od vrijednosti pojedinih projekata, dok se ostatak osigurava iz proračuna Ministarstva mora, tako da su svi ti projekti financirani bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu, što je iznimno značajno za županijske luče uprave koje su nositelji tih projekata, rekao je Butković.

Ministrica Tramišak naglasila je važnost ovih ugovora za povezivanje dviju susjednih županija, dodajući kako je riječ o nekima od zadnjih ugovora za financijsko razdoblje do 2020. godine, dok se u novoj financijskoj perspektivi otvaraju nova sredstva i mogućnosti za nastavak realizacije sličnih projekata.

– U idućem financijskom razdoblju na raspolaganju će nam biti 24 milijarde kuna, tako da već sada radimo na pripremi novih projekata. U zadnjih nekoliko godina u projekte na otocima i obali uloženo je više od pet milijardi kuna, a s novim Nacionalnim planom razvoja otoka vjerujem da će biti još projekata i značajnih ulaganja, ne samo u prometno povezivanje otoka, nego i u školstvo, zdravstvo i sve što je važno za razvoj otoka i njihove stanovnike, rekla je Tramišak.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina govorio je o važnosti ulaganja i brojnim projektima razvoja lučke infrastrukture duž cijele obale i na otocima u županiji, kao i važnosti sredstava iz fondova EU za njihovo financiranje.

– Rab će projektom rekonstrukcije luke promijeniti svoju vizuru, a osim ovog, tu su i projekti u luci Mišnjak i luci Stinica koji će omogućiti bolje i sigurnije povezivanje Raba s kopnom. Na Rabu provodimo i niz drugih projekata, tako da uskoro počinju radovi na osnovnoj školi, kao i ulaganje u bolnicu, rekao je Komadina.

.

Neprocjenjivo važni projekti

 

Njegov kolega iz Ličko-senjske županije, Ernest Petry je istaknuo kako njegova županija trenutno po ulaganjima u lučku infrastrukturu nije na razini Primorsko-goranske županije, ali je najavio nove projekte, poput izgradnje ribarske luke u Novalji ili ulaganja u luku u Karlobagu.

– U idućem razdoblju aplicirat ćemo za dodjelu sredstava za još više projekata, pri čemu očekujemo pomoć u njihovoj pripremi od Primorsko-goranske županije i Ministarstva mora, kako bismo s njihovim iskustvom osigurali potrebna sredstva, rekao je Petry.

Najviše razloga za zadovljstvo, očekivano, imao je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić koji je oba projekta ocijenio neprocjenjivo važnima za otok i njegove stanovnike.

– Oni bi bili neprocjenjivi i za puno veće gradove, a kamoli za grad na otoku veličine Raba. Za nas je ovo povijesni trenutak, jer Rab je prostorno mali otok, ali je značajan i po broju stanovnika i po udjelu u turističkom gospodarstvu.

Izgradnjom nove rampe u Stinici, preko koje trajektima Rapske plovidbe stiže najviše turista na otok, dobit ćemo novu razinu sigurnosti u prometnom povezivanju s kopnom, posebno po lošem vremenu, a s projektom rekonstrukcije luke Grad će zasjati. S oba zajedno, krećemo u novo poglavlje projekata koji će oplemeniti i obogatiti život na otoku, rekao je Grgurić.

 

Više od četiri milijuna kuna za još tri projekta

Ministrica Tramišak na Rabu je s gradonačelnicima Raba i Senja postpisala ugovore o dodjeli sredstava za tri projekta, ukupne vrijednosti preko četiri milijuna kuna.

Riječ je o gradnji nove infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak na Rabu, za što je dodijeljeno tri milijuna i 273 tisuće kuna, te sanaciji i odvajanju odlagališta neopasnog otpada Sorinj, također na Rabu, za što su dodijeljena sredstva u iznosu od 111 tisuća kuna.

Sredstva za oba projekta osigurana su iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram