Raspisan EU natječaj za nagrade za energetski inovativne otoke

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.03.2019. - Vrijeme čitanja: 2min

Europska je komisija objavila poziv za prijavu na nagradni natječaj RESponsible Island Prize, posvećenog otocima s inovativnom i održivom lokalnom proizvodnjom električne, toplinske, energije za hlađenje i prijevoz. Pobjednicima su namijenjene nagrade u visini 500, 250 i 100 tisuća eura.

 

Nagrada je još jedna potvrda da su otoci i obnovljivi izvori energije visoko na listi europskih prioriteta. Otočne zajednice koje su se odlučile za obnovljive izvore energije i koje su u proces uključile građane donijele su dobru odluku. Četiri hrvatskih otočnih zajednica, arhipelag i otoci, je ušlo u projekt energetske tranzicije Tajništva za otoke te vjerujem da će njihov uspjeh, kao i ova nagrada, biti dodatni poticaj otocima diljem Jadrana da se pridruže – izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Natječaj je predstavio Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije, 19. ožujka 2019., na datum održavanja konferencije „Oceani – budućnost plavog planeta“, u Bruxellesu.

.

VIŠE O NAGRADI

Nagrada se financira kroz program Obzor 2020, Europski program za istraživanje i inovacije. Uspješni prijavitelji morat će pokazati kako njihovi energetski sustavi potiču članove zajednice na odgovornu potrošnju.

Zadnji rok za prijave je 26. rujan 2019.

Više informacija, uključujući i pravila natječaja, bit će uskoro dostupni na poveznici.

Kroz nagradu, Komisija planira doprinijeti ispunjenju ciljeva Političke deklaracije o čistoj energiji na EU otocima, kao i ciljeva Inicijative za pametne otoke. Također, pomoći će EU da odgovori na jedan od osam izazova inovacije definiranih kroz Misiju inovacije, globalne inicijative usmjerene na tranziciju prema čistoj energiji.

________
Izvor: Morski.hr
Fotografija: Pixabay