UŠTEDI ENERGIJU
February 15, 2023

Razvijen novi teritorijalni instrument vrijedan 150 milijuna eura za ulaganje u održivost naših otoka

Instrument za ujednačen razvoj otoka razvijen je u suradnji s Otočnim vijećem. Potpuno je prilagođen otocima i omogućit će unaprjeđenje svih razina života na otoku.

 

Hrvatska, uz Finsku,  jedina članica EU koja ima Zakon o otocima

Hrvatska ima oko 50 naseljenih otoka, i uz Finsku jedina je članica EU koja ima Zakon o otocima. Sada ima i novi alat za postizanje ujednačenog razvoja svih krajeva Hrvatske – teritorijalni instrument, a u okviru istog za otoke i njihove razvojne potencijalne planira se 150 milijuna eura.

Novi teritorijalni instrument za otoke donosi dodatne financijske poticaje razvoju otoka. Prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno kako je kazao ministar Šime Erlić:

"U suradnji s Otočnim vijećem razvijen je financijski razvojni instrument koji je posebno prilagođen otocima i koji će im omogućiti da financijski isplaniraju i provedu svoja integrirana ulaganja."

Planirana sredstva dodatan su poticaj razvoju otoka

Ministar Erlić kaže da će se planirana sredstva uložiti u održivost otoka.

To uključuje opremanje otoka suvremenom infrastrukturom kojom će se stvoriti uvjeti života koji s jedne strane, štite otočni ekosustav, a s druge strane, pružaju javne usluge koje su neophodne za svakodnevno funkcioniranje.

Unaprjeđenje svih razina otočnog života lakše je postići uz digitalizaciju procesa, implementaciju obnovljivih izvora energije te nove tehnologije.

Za kraj je dodao da se nada da će jedinice lokalne samouprave prepoznati ovu priliku.

Osim ovih sredstava otočnim općinama i dalje ostaje mogućnost financiranja iz svih drugih izvora kao i dosad tako sa s novim sredstvima dobivaju dodatna poticaj razvoju otoka.

 

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram