Rekordna potrošnja električne energije i visoke temperature mora obilježavaju ekstremne vremenske uvjete u Hrvatskoj

Objavio: Pokret Otoka - 18.07.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Jučer je zabilježen apsolutni rekord u potrošnji električne energije u Hrvatskoj. Osim toga, temperature mora u Hrvatskoj također dosežu izuzetno visoke razine i samo su 0.5 stupnja manje od do sada izmjerene rekordne visine.

Apsolutni rekord u potrošnji električne energije

Jučer je zabilježen apsolutni rekord u potrošnji električne energije u Hrvatskoj. Prema riječima glasnogovornice Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), Nade Kolege, vrhunac potrošnje električne energije između 14 i 15 sati dosegnuo je vrijednost od 3167 megavata. Ovo je najviša zabilježena vrijednost potrošnje od početka korištenja sofisticirane opreme za mjerenje.

Vrući val uzrokuje iznimno veliku potrošnju struje

Iznimno visoka potrošnja električne energije povezana je s vrhuncem vala vrućine koji trenutno pogađa Hrvatsku. Uz turističku sezonu u punom jeku, očekuje se da će potrošnja električne energije nastaviti rasti, a moguće je i rušenje novih rekorda u narednim danima.

Oprez zbog mogućih poremećaja u opskrbi električnom energijom

Unatoč općoj stabilnosti i sigurnosti sustava opskrbe električnom energijom, postoji mogućnost pojačanih opterećenja. Nada Kolega ističe da su narednih dana moguća nevremena i tuča, što može dovesti do lokalnih poremećaja u opskrbi električnom energijom. Građanima savjetuje da reguliraju temperaturu klimatizacijskih uređaja i da ih isključe kada nisu prisutni kako bi smanjili opterećenje sustava.

Približavanje rekordnih temperatura mora

Paralelno s rekordnom potrošnjom električne energije, temperature mora u Hrvatskoj također dosežu izuzetno visoke razine. Prema vlasniku portala temperatura-mora.hr, Tinu Đudajeku, temperature mora su blizu rekordnih vrijednosti. Na primjer, u gradu Krku, temperatura mora 18. srpnja bila je samo 0.5 stupnjeva Celzijusa udaljena od rekorda.

Baška na otoku Krku/Unsplash

Ova kombinacija rekordne potrošnje električne energije i visokih temperatura mora ističe izazove s kojima se Hrvatska suočava tijekom ovog toplinskog vala. Svijest građana o održivom korištenju energije i potrebne mjere za prilagodbu na ekstremne klimatske uvjete postaju iznimno važne u ovakvim situacijama.

Izvori: Danas.hr/Temperatura-mora.hr

Fotografije: Unsplash/Pexels