UŠTEDI ENERGIJU
May 15, 2022

RHODOS - Predstavnici hrvatskih otoka na Forumu za čistu energiju EU otoka

Predsjednica Pokreta Otoka, Maja Jurišić, panelistica je na okruglom stolu ''DJELUJ: Uspostavljanje otočnih energetskih zajednica'' koji će se održati na dvodnevnom Forumu za čistu energiju EU otoka 17. i 18. svibnja na grčkom otoku Rhodos Dvodnevni događaj ''Forum za čistu energiju EU otoka'' najvažniji je događaj u godini u organizaciji Tajništva za čistu energiju EU […]

Predsjednica Pokreta Otoka, Maja Jurišić, panelistica je na okruglom stolu ''DJELUJ: Uspostavljanje otočnih energetskih zajednica'' koji će se održati na dvodnevnom Forumu za čistu energiju EU otoka 17. i 18. svibnja na grčkom otoku Rhodos

Dvodnevni događaj ''Forum za čistu energiju EU otoka'' najvažniji je događaj u godini u organizaciji Tajništva za čistu energiju EU otoka, a na njemu će sudjelovati brojni otočki dionici iz cijele Europe. Događaj je hibridan, što znači da će se održati uživo i online, a za online sudjelovanje možete se prijaviti putem poveznice.

Panel ''DJELUJ: Uspostavljanje otočnih energetskih zajednica'' na kojem će sudjelovati Maja Jurišić održat će se drugog dana Foruma, 18. svibnja, od 15.00 do 16.30 sati u sobi Elafina. Na panelu će joj se pridružiti Nuria Albet Torres  (EC Energia Bonita, La Palma, Španjolska), Dimitrios Kollias (EC Thalis, Kreta, Grčka), Miquel Garcia (Menorca, Španjolska), Søren Hermansen  (Samsø, Danska) i Dimitris Katsaprakakis (Minoan, Kreta, Grčka), a moderirat će ga Antonia Proka (REScoop.eu) i Lucija Rakočević (Th!nk E).

Podsjetimo, Tajništvo je osnovano pri Europskoj Komisiji, a regionalni partner u Hrvatskoj je Pokret Otoka. Program događanja možete pronaći na poveznici.

.
Događaju će prisustvovati predstavnici Cresko Lošinjskog arhipelaga i otoka Grada Zadra

Cresko Lošinjski arhipelag je pilot otočje koje je u samim počecima rada Tajništva za otoke u 2018. godini uz tehničku pomoć Tajništva za otoke izradilo Agendu za prijelaz na čistu energiju. Predstavnik otočne razvojne agencije OTRA-e, Ugo Toić, sudjelovat će u panelu ''DJELUJ: Lekcije naučene iz tehničke pomoći'' koji će se održati drugog dana Foruma, 18. svibnja, 0d 10.40. do 11.20 sati. Panel će se održati u sobi Elafos i moći će se pratiti prijavom na event putem livestream-a.

Na posljednjem pozivu za tehničku pomoć odabrani su otoci Grada Zadra, a nastavlja se i pružanje tehničke pomoći za Općinu Sali. Ispred Grada Zadra Forumu će prisustvovati Stefani Mikulec Perković, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za EU fondove.

Forumu će također prisustvovati Mirna Dalić, voditeljica Centra za zeleni razvoj Pokreta Otoka i Paula Bolfan, voditeljica komunikacija u Pokretu i predstavnica otoka Silbe, jednog od otoka za koje će Grad Zadar izraditi agendu za prijelaz na čistu energiju.

.
''Ključne riječi otočnih dionika: Postavljanje programa za tranziciju čiste energije na europskim otocima''

Jedan od najvažnijih inicijatora uspostave Tajništva za otoke, hrvatski zastupnik u Europskom Parlamentu i predsjedavajući međuskupine SEArica, Tonino Picula, sudjelovat će u okruglom stolu ''Ključne riječi otočnih dionika: Postavljanje programa za tranziciju čiste energije na europskim otocima'' na kojem će mu se pridružiti gradonačelnik grčkog grada domaćina - Rhodosa, Antonis Kabourakis, te Chrysi Vitsilaki, rektorica Sveučilišta Eagan.

Okrugli stol održat će se prvog dana Foruma, 17. svibnja, od 10.45 do 11.1o sati u sobi Elafos i moći će se pratiti putem livestream-a.

___________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram