UŠTEDI ENERGIJU
June 18, 2022

RIJEKA - Sjedište Europskog centra za digitalne inovacije

Sveučilište u Rijeci s partnerima postaje sjedište Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria Europska je komisija u četvrtak 16. lipnja objavila rezultate natječaja u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP) kojima je Sveučilištu u Rijeci s partnerima odobren projekt Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria - prenosi pametni-gradovi.eu Europski centar […]

Sveučilište u Rijeci s partnerima postaje sjedište Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria

Europska je komisija u četvrtak 16. lipnja objavila rezultate natječaja u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP) kojima je Sveučilištu u Rijeci s partnerima odobren projekt Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria - prenosi pametni-gradovi.eu

Europski centar za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hub) EDIH Adria temelji se na dvjema ključnim tehnologijama za kojima postoji potreba u Republici Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi.

U projektu EDIH Adria će se te tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja.

 

Trajanje projekta je 3 godine plus moguće četiri

Trajanje projekta je tri godine, s mogućnošću produljenja na dodatne četiri godine, a proračun projekta je 2,645 milijuna eura. Osnovni izvori sredstava, u jednakom omjeru, su bespovratna sredstva odobrena iz navedenog projekta EU te iz nacionalnog Mehanizma za oporavak i otpornost.

EDIH Adria je konzorcij usmjeren na potrebe korisnika kojega koordinira Sveučilište u Rijeci a čine ga:

• dvije znanstveno-istraživačke institucije (Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli),

• globalni tehnološki lideri (Ericsson Nikola Tesla d.d. i Infobip d.o.o.),

• poduzetnička potporna institucija (STEP RI Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i

• klaster tehnologije i inovacija (Smart RI d.o.o., nacionalni centar kompetencija za pametne gradove).

 

Što obuhvaćaju predviđene aktivnosti?

Predviđene aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u Europskoj uniji, čime će se potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava u kojem su poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor, te javni sektor i kreatori politika.

Aktivnosti će obuhvatiti:
.

  • Testiranje prije ulaganja koje se sastoji se od Laboratorija izazova, Laboratorija za inovacije i Laboratorija za transformaciju te obuhvaća procjenu digitalne zrelosti, demonstracijske aktivnosti, procjene i simulacije za digitalnu transformaciju, podršku za integraciju i prilagodbu različitih tehnologija, testiranje i eksperimentiranje s digitalnim tehnologijama, transfer tehnologije i sl.
  • Digitalne vještine i osposobljavanje koje uključuju neformalne treninge, cjeloživotne programe učenja i praktične tečajeve koji su osmišljeni i usmjereni prema specifičnim potrebama korisnika.
  • Aktivnosti podrške digitalizaciji kako bi se mogli identificirati i odabrati relevantni kandidati za aktivnosti testiranja vještina, kao i TBI zadaci prilagoditi specifičnim potrebama svakog korisnika. Tu spadaju procjene digitalne zrelosti te digitalni inovacijski i transformacijski bootcampovi.
  • Podrška inovacijskom ekosustavu i umrežavanju tj. stvaranje inovacijskog ekosustava u Jadranskoj Hrvatskoj koji će informirati, motivirati, poticati i omogućiti korisniku da započne proces digitalne transformacije, i to putem suradnje s dionicima poput ostalih EDIH-ova diljem Europe, industrijskih klastera i regionalnih organizacija za podršku poslovanju, kao i kroz prijenos znanja između EDIH Adria korisnika i znanstvene zajednice.

 

__________
Izvor: pametni-gradovi.eu
Naslovna fotografija: Unsplash

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram