RIJEKA – Solarni brod inovativnog riječkog tima treći na prestižnom natjecanju u Monaku

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.07.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Solarni brod koji su napravili riječki inženjeri strojarstva i brodogradnje zajedno sa studentima najbrži je kompozitni električni brod u Hrvatskoj

Inovativni riječki tim sudjelovao je i na prestižnom međunarodnom natjecanju u Monaku na kojem su odmjerili snage s timovima iz cijelog svijeta – prenosi magazin.hrt.hr

 

BROD DELTA ONE

“Delta One” – koji pogone fotonaponske ćelije i baterijski paket – u utrci ubrzanja u kneževini na obali Sredozemnog mora osvojio je odlično treće mjesto. U ukupnom poretku šesto, ali pokazao se boljim od nekih brodova čiji timovi raspolažu i do 50 puta većim budžetom.

– To su budžeti od 100 tisuća eura pa nadalje. Naš budžet za ovu godinu bio je 13 tisuća eura, tako da smo praktički napravili maksimum što smo mogli, rekao je Vinko Grubišić, član Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka.

Ovo plovilo koje doseže brzinu od 16 čvorova gradili su godinu dana od naprednih kompozitnih materijala, karbonskih i staklenih vlakana. Baterijski paket, kao i cijelo ožičenje plovila, također su napravili sami.

– Plan nam je da sljedeće godine plovilo postigne brzinu veću od 20 čvorova tako što će se izdignuti na hidro krila koje ćemo također sami raditi tu u radioni, rekao je inženjer Ljubomir Pozder, mentor tima i član Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka.

 

Za projekt solarnoga plovila Martin je lani dobio i rektorovu nagradu

– Ovo je budućnost! Obnovljivi izvori energije su naša budućnost. Svijet ide u tom smjeru; moramo očuvati ovaj planet i mislim da ćemo svi od toga profitirati, rekao je Martin Nikolla, student brodostrojarstva i član Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Rijeka.

“Delta One”, dug 6,9 i širok 1,3 metra nastao je u edukacijskoj radionici “Torpedo” riječkog Pomorskog fakulteta, koji ih zdušno podupire. Ustupili su im i 3D printer s pomoću kojega je, uz ostalo, napravljen propeler od karbona.

– Jako njegujemo taj segment studentskog aktivizma; uključenost u projekte, to je ono što se traži i naši studenti onda na tržište rada izlaze s dodanom vrijednošću, s praktičnim iskustvom, rekao je Goran Vukelić, prodekan za znanost Pomorskog fakulteta Rijeka.

“Domaća pamet” – hrvatski je kapital i sve traženiji izvozni proizvod, kojemu je zajedničkom fotografijom kumovao i monaški knez Albert II. koji je riječki tim počastio kolačićima sa zlatnim listićima.

 

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Naslovna fotografija: Unsplash