Otvoreno savjetovanje o Nacrtu Programa mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH do 2027.

Objavio: Pokret Otoka - 27.02.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Savjetovanje je otvoreno do 12 ožujka 2024.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske poziva sve zainteresirane strane na sudjelovanje u otvorenom savjetovanju o Nacrtu Programa mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027. godine. Ovo savjetovanje predstavlja ključni korak u procesu donošenja akcijskog programa koji će oblikovati strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem u sljedećih šest godina.

U skladu s relevantnim zakonskim propisima, posebice člankom 56. Zakona o zaštiti okoliša te člankom 16. Uredbe o izradi i provedbi dokumenata Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem, ovaj Nacrt Programa mjera predstavlja ključni dokument koji će definirati akcijske korake u postizanju i održavanju dobrog stanja okoliša te upravljanju morskim okolišem i obalnim područjem Republike Hrvatske.

Važno je istaknuti da se ovim Programom mjera obnavlja i nadograđuje prethodni dokument iz 2017. godine, sukladno obvezi ažuriranja strategija upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem svakih šest godina. Ovaj Nacrt Programa donosi nove smjernice i mjere usmjerene prema ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvoja u skladu s aktualnim potrebama i izazovima.

U fokusu Nacrta Programa mjera do 2027. nalaze se mjere usmjerene na ostvarivanje i održavanje dobrog stanja morskog okoliša te akcijski koraci potrebni za postizanje ciljeva upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. S obzirom na integrativni karakter ovog dokumenta, koji uključuje aspekte poput zaštite okoliša, gospodarenja vodama, zaštite prirode, ribarstva, prostornog uređenja, poljoprivrede, regionalnog razvoja i turizma, sudjelovanje široke stručne javnosti izuzetno je važno.

Pozivaju se svi stručnjaci i zainteresirane pojedince, da aktivno sudjeluju u procesu savjetovanja te da svojim mišljenjima, prijedlozima i komentarima doprinesu kvaliteti konačnog dokumenta.

Savjetovanje je otvoreno do 12. ožujka 2024. godine, stoga vas pozivamo da se aktivno uključite i svojim sudjelovanjem pomognete u oblikovanju Programa mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Republike Hrvatske do 2027. godine.

Izvor: e-Savjetovanja

Naslovna fotografija: Photo by Torsten Dederichs on Unsplash