sCOOLFOOD: Završena uspješna suradnja

Objavio: Martin Tuđen - 03.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) nastavila uspješnu suradnju sa školama u edukaciji o održivosti hrane.

Nakon travnja, ZMAG je i kroz svibanj nastavio suradnju sa školama u sklopu sjajnog programa sCOOLFOOD “Činimo dobro uz Otisak srca”. Hrvatsku verziju programa “sCOOLFOOD” provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s hrvatskim školama.

Sudionici edukativnog programa

U okviru programa, Reciklirano imanje posjetili su učenici sljedećih škola: OŠ Beletinec, III. Osnovne škole Varaždin, OŠ Vladimira Nazora, Centar za odgoj i obrazovanje iz Rijeke, OŠ Podturen, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, i OŠ Veliko Trojstvo. Posjeti imanju održali su se 10., 13., 17. i 20. svibnja.

Sveukupno, kroz travanj i svibanj, ZMAG je organizirao edukativne posjete imanju za ukupno 12 škola, 206 učenika i 28 nastavnika.

Međunarodni program o održivosti hrane

sCOOLFOOD je međunarodni obrazovni program koji educira djecu i mlade o povezanosti održivosti hrane i okoliša s prehranom. Također ih upoznaje s poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada. Program je postavljen u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja i UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine.

ZMAG je objavio kako su učitelji i prije dolaska na njihovo imanje, kroz ovaj program, već obavili sjajan posao. Oni su educirali djecu o kvalitetnoj hrani, putovanju hrane do naših stolova, fair trade-u, otpadu od hrane, podržavanju lokalne poljoprivredne proizvodnje i sličnim temama.

Učenici su, shodno tome, bili izvrsni sugovornici. ZMAG je na imanju kroz prezentacije primjera dobre prakse predstavio svoj rad. Nakon toga su, kroz predavanja, kulinarske i interaktivne radionice te grupni rad, ponovili koliko je važno da svatko od nas prepozna moć donošenja zdravijih i održivijih izbora svakodnevne prehrane. Time možemo učiniti svijet boljim mjestom za sva živa bića.

______________________________

Izvor: zmag.hr

Naslovna fotografija: Image by Michaela, at home in Germany • Thank you very much for a like from Pixabay