SEARICA – međuskupina u Europskom parlamentu se zalaže za podršku pomorskom sektoru

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.04.2020. - Vrijeme čitanja: 2min

U Bruxellesu je jučer, 21. travnja 2020. godine, izdana deklaracija kao odgovor na krizu COVID-19 i njezine kritične učinke na cijeli pomorski sektor – uključujući ribarstvo, pristupačnost, turizam i pomorsku industriju.

Deklaraciju su potpisali predsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja (SEARICA) Tonino Picula i odbor dvanaest potpredsjednika iste, a mjere deklaracije se zalažu za obranu pomorskog sektora i poziva na hitne mjere u smislu planova djelovanja za gospodarski oporavak tog sektora.

Nedvojbeno, pomorski sektor je pod velikim utjecajem krize COVID-19. Pandemijska kriza je pogodila znatno ekonomiju obalnih teritorija, uključujući otoke i najudaljenije regije, a o čijoj ekonomiji i pristupačnosti jako ovise.

S druge strane, pomorska industrija i ovi teritoriji pružaju i osiguravaju Europi ključni doprinos sigurnosti i obrani; oni pridonose energetskoj, industrijskoj i ekonomskoj autonomiji; zaštiti biološke raznolikosti i djelovanju protiv klimatske krize. U ovom kriznom kontekstu, istraživanje mora pokazalo se korisnim za razvoj testova i mjera za borbu protiv koronavirusa, ističući važnost ulaganja u ovaj niz Plave ekonomije u budućnosti, kao i ulaganje u napredak plave biotehnologije ili uzgoja morskih algi, primjerice. 

 S tim u vezi, SEARICA želi osigurati poduzimanje potrebnih mjera za očuvanje strateške uloge sektora u kratkim i dugoročnim uvjetima.

„SEARICA će djelovati u obrani potreba europskog pomorskog sektora i osigurati poduzimanje potrebnih mjera za očuvanje njegove strateške uloge i za vrijeme i nakon krize. U tom smislu, SEARICA pozdravlja već poduzete mjere i akcijske planove koje je Komisija već predložila. Pored njih, pozivamo da se europska strategija gospodarskog oporavka oslanja na upravljanje na više razina i na jače partnerstvo s nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima. Nadam se da će naš jasni skup poruka i preporuka što prije rezultirati konkretnim prijedlozima Komisije “, izjavio je Tonino Picula.

Međugrupa SEARICA poziva na hitne paneuropske akcije usvajanjem planova za slučaj izvanrednih stanja i gospodarskog oporavka, koji su razvijeni u partnerstvu s nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima i oslanjajući se na višerazinsko upravljanje. 

__________

Izvor: PRESS RELEASE. SEARICA Intergroup. Brussels, 21 April 2020.

Fotografija: Tonino Picula

Tagovi: ,