Sekcija S3 – radionica HGK

Objavio: Pokret Otoka - 15.11.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Hrvatska gospodarska komora organizira radionicu Uspostava mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM). Pozivamo Vas na radionicu Uspostava mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) koja će se održati u petak, 17. studenog 2023. godine, s početkom u 10 sati, u Vijećnici HGK, Rooseveltov trg 2, Zagreb. Moguće je i online sudjelovanje.

Europska komisija usvojila je 17. kolovoza provedbenu uredbu kojom se uređuje način primjene mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) tijekom njegove prijelazne faze, koja počinje 1. listopada 2023. i završava 2025. godine. CBAM je namijenjen rješavanju pitanja emisija stakleničkih plinova ugrađenih u robu pri njezinu uvozu u carinsko područje Unije kako bi se spriječio rizik od izmještanja emisija ugljika i time smanjile globalne emisije ugljika te poduprli ciljevi Pariškog sporazuma, između ostalog i stvaranjem poticaja za smanjenje emisija operatora u trećim zemljama.

Mehanizmom za prilagodbu ugljika na granicama (CBAM) obuhvaćeni su sektori: željezo i čelik, aluminij, cement, gnojiva, vodik, električna energija.

Na radionici će stručnjaci iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Europske komisije i Carinske uprave RH predstaviti provedbu CBAM-a i prijelazni CBAM registar, kao i buduće obaveze vezane za ovu Uredbu.

Dnevni red radionice:

1. Pozdravni govor

2. Novi ciljevi EU politika za smanjenje stakleničkih plinova – paket Spremni za 55% – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja: Višnja Grgasović/Madlena Ožanić

3. Provedba mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM) – Europska komisija DG Taxation and Customs Union: Ivica Orlović

4. Prijelazni CBAM registar – Carinska uprava: Karlo Novosel

5. Pitanja i odgovori 

Molimo da sudjelovanje na Radionici prijavite do 16. studenog 2023.: 

1.     za sudjelovanje uživo prijavite se  OVDJE 

2.     za online sudjelovanje prijavite se OVDJE

Pozivamo vas da prilikom prijave, u napomenu navedete pitanja o ovoj temi, u svrhu bolje pripreme predavača.

Tvrtke koje plaćaju članarinu HGK, vrijednost kotizacije bilježi se kao konzumirana usluga iz plaćene članarine u iznosu 50 € po sudioniku.
Za tvrtke koje ne plaćaju članarinu HGK kotizacija po sudioniku iznosi 50 € + PDV.U slučaju specifičnih upita molimo kontaktirajte nas na agrzunov@hgk.hr

Izvor: Press

Fotografija: Photo by Jas Min on Unsplash