Nakon uspješno provedene prošlogodišnje prve „Sestrunjske božićne štorije“, Mladež otoka Sestrunja i Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine i razvoj otoka Sestrunja – Estium nastavlja s istom pričom i ove godine.

Cilj je isti, kao i svaki puta kada se ove dvije organizacije udruže. Tradicija i očuvanje baštine, povećanje broja ljudi i djece u zimskim mjesecima, druženje i zabava samo su neki od razloga zašto se nešto kao „Sestrunjska božićna štorija“ održava drugu godinu za redom.
.

Advent na Sestrunju

Advent na Sestrunju, kako to mnogi vole reći, održat će se drugog vikenda u dvanaestom mjesecu, točnije 07.-09.12.2018. Mjesto održavanja je isto kao i lani, na terasi ispred dućana, koje je ove godine dobilo novi sjaj. Naime, lani je zbog brzine organizacije i nedovoljno financijskih sredstava, terasa zatvorena improvizacijski. Kako su se mještani koji žive tijekom cijele godine na otoku, počeli družiti upravo u tom prostoru, odlučeno je kako će se do sljedeće 2018. godine skupiti novac i terasa zatvoriti montažnom stolarijom.

Ono što je zacrtano, to je i ostvareno te će se svi okupljeni na već spomenutoj manifestaciji okupiti u potpuno novom i zatvorenom prostoru koji će tako trajno za zimskih mjeseci ostati zatvoren i tako dati novu dimenziju svim mještanima koji se druže za zimskih mjeseci ispred zgrade dućana, dok će se ljeti taj prostor moći otvoriti kao bi bilo dovoljno komfora i zraka za sve.

Kao i prošle godine, pripremljen je bogat program, te ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže u štovanju i obnovi tradicionalnih običaja.
.

Raspored događanja

Petak 07.12.
19.00 h – priprema prostora za subotu, ukrašavanje dijela prostora i početak izrade božićnih ukrasa i dekoracija
.
Subota 08.12.
10.00 h – početak dječje radionice izrade tradicionalnih božićnih ukrasa
12.30 h – pronalaženje i dovoženje drvca
12.45 h – kićenje drvca
18.00 h – doček djeda i bake mraz
18.15 h – podjela poklona djeci te druženje s djedom i bakom mraz
18.45 h – druženje uz božićnu glazbu, tradicionalna topla jela i pića,
20.00 h – karaoke i zabava

Nedjelja 09.12.
11.00 h – prikupljanje fritula za natjecanje
11.30 h – degustacija i odabir pobjednika natjecanja u fritulama
12.00 h – dodjela nagrade „Zlatna fritula“
12.10 h – tradicionalni napjevi

*Program je podložan promjenama zbog vremenskih (ne)prilika

_________
Izvor: Udruga Estium
Fotografija: Udruga Estium