Kombi – dućan će dva puta tjedno dolaziti na otok Sestrunj, no Sestrunjci i dalje ne odustaju od namjere da se ”butiga” vrati na otok i radi svaki dan…

Problem smo premostili tzv. kombi-dućanom jednog privatnika iz Zemunika koji nam robu dovozi na otok dva puta tjedno utorkom i subotom. Dakle, imamo ono osnovno što nam treba i to će tako biti do daljnjega, dok ne uspijemo problem riješti na način na koji bismo to željeli, a to je da opet imamo dućan na otoku koji će raditi svaki dan. Nismo odustali. I dalje na tome radimo i nadamo se da ćemo na kraju i uspjeti, govori predsjednik Mjesnog odbora Sestrunja Nenad Šužberić za Zadarski list.

.
Trgovačkom lancu neisplativo

Zasigurno se sjećate kada je Mjesni odbor ovog otoka na proljeće ove godine, raspisao natječaj za posao trgovkinje ili pak, trgovca. Tada je ovaj oglas dospio u fokus zanimanja svekolike javnosti jer je svega desetak minuta nakon što je objavljen na društvenim mrežema, izazvao lavinu poziva, ali i pisama putem elektroničke pošte. Javilo se tada, između 40 i 50 zainteresiranih i to ne samo iz Hrvatske, već i iz Irske, Njemačke, čak i SAD-a. Kako nam je tada potvrdio i sam predsjednik mjesnog odbora, radilo se o ljudima različitih dobnih skupina, zvanja i obrazovanja, ali i o našim ljudima koji žive vani i koji su možda na taj način, vidjeli svoju šansu da se vrate.

Međutim, u međuvremenu je nastao problem jer su propali pregovori s jednim trgovačkim lancem koji je trebao preuzeti dućan. Oni su odustali uz objašnjenje da im nije isplativo. Mjesni odbor na čelu s Nenadom Šužberićem i dalje je nastavio tražiti neki drugi trgovački lanac ili pak, privatnika koji bi preuzeo dućan. No nažalost, bezuspješno, pa se za sada rješenje našlo u putujućem dućanu.

.
Tridesetak stalnih stanovnika

No, kao i na svakom malom otoku, pa tako i na Sestrunju koji broji svega 30-ak stalnih stanovnika, dućan je uvijek puno više od dućana. Osim opskrbe koja je svakako najvažnija, ljeti kad se broj stanovnika poveća i po nekoliko puta, ali svakako i zimi – dućan je »centar svita«, mjesto okupljanja, druženja… To je mjesto na kojem uvijek nastaju najbolje i najkreativnije ideje koje pokreću mještane, tu se organiziraju razne ljetne feštice i manifestacije, tu se igra na karte i riješavaju »svjetski problemi«. Prema Šužberićevim riječima, tako je oduvijek bilo i tako je i ostalo. Dućan, iako ne radi i dalje je centar svih otočnih zbivanja, a on je na Sestrunju i doista u centru mjesta.Stan za buduću trgovkinju ili trgovca, odavno je uređen jer Sestrunjci ne odustaju i vjeruju da će vratiti dućan na svoj otok u pravom smislu te riječi.

I tako na kraju, i ova priča potvrđuje kako i Sestrunj koji je svega 15-ak kilometayra zračne linije udaljen od Zadra, dijeli sudbinu i ostalih naših otoka kad je u pitanju opskrba, brodske veze, liječnička skrb, odvoz smeća…

__________
Izvor: Zadarski list
Naslovna fotografija: Andrina Luić / Naši školji