ŠIBENIK: Brodogradilište uložilo sredstva u zelenu tranziciju

Objavio: Martin Tuđen - 26.06.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Brodogradilište Iskra iz Šibenika uložio je gotovo 1,5 milijuna eura u vlastitu zelenu tranziciju i zaštitilo luku od zagađenja.

Brodogradilište Iskra novim potezom pokazalo je da gaji održivo poslovanje i cilj zelene tranzicije. Naime, izgradili su vlastitu fotonaponsku elektranu nazivne snage 750 kWh. Elektrana bi trebala zadovoljiti 80 do 90 posto njihovih potreba za električnom energijom.

Uloženo skoro 1,5 milijuna eura

Također, izgradili su napredni razdjelni trodijelni sustav odvodnje otpadnih voda s pročistačima, separatorima i elektrokemijskom obradom otpadnih voda koji potpuno štiti more od zagađenju. U ta dva projekta uložili su 1 450 000 eura.

“Ugradnjom vlastite elektrane potpuno ćemo zadovoljiti naše potrebe za električnom energijom, čime ćemo značajno smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima. Na ovaj način brodogradilište će postići status zero energy shipyard, što znači da ćemo proizvoditi onoliko energije koliko i trošimo. Ovaj korak ne samo da će smanjiti operativne troškove, već će također doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem emisije stakleničkih plinova. Postizanjem energetske neovisnosti, postat ćemo predvodnici u održivoj brodogradnji, demonstrirajući našu predanost inovacijama i ekološkoj odgovornosti”, zaključuju u Upravi Iskra brodogradilišta Šibenik. 

Razdjelni sustav odvodnje otpadnih voda 

Iskra brodogradilišta Šibenik sastoji se od tri sustava odvodnje. Tako su sustavi odvodnje fekalnih, oborinskih i tehnoloških otpadnih voda razdvojeni.

“Fekalne vode usmjerene su do crne stanice i kanalizacijskog sustava Grada Šibenika. Oborinske vode s prometnica i radnih površina prije ispuštanja u more prilaze kroz pročistače i separatore ulja tako da nemaju nikakav negativni učinak na njega. Sustav odvodnje tehnoloških voda je najkompleksniji. Tehnološke vode prolaze kroz najprije kroz taložnike iz kojih odlaze u separatore za izdvajanje ulja te potom u uređaje za elektrokemijsku obradu i dezinfekciju. Nakon toga tehnološka voda upotrijebljena za skidanje boja i obraslina s brodova, nema više nikakvih štetnih sastojaka te se može ispusti u more koje ekološki ničim neće ugroziti“, rekao je ing. Zoran Višić, voditelj projekta.

Trodijelni sustav Iskra brodogradilišta Šibenik, dug oko dva kilometra, potpuno je automatiziran i tehnološki učinkovit.

Otkriva se kako su radovi na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda bili zahtjevni jer je dio cijevi položen ispod razine mora. Izvođenje tih radova povjereno je šibenskom poduzeću “Čigra”.

Izgradnjom unutarnjeg sustava za odvodnju otpadnih voda u Iskra brodogradilištu Šibenik, po prvi put će Šibenska luka i cijeli njezin akvatorij, uključujući i zaštićeni krajolik kanala sv. Ante, biti zaštićeni od zagađenja iz tog brodogradilišta kojem su bili izloženi više od jednog stoljeća.

_______________________________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: Image by ngcanh from Pixabay