ŠIBENIK – Konferencija “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 18.07.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Pozivamo vas na konferenciju “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” u Šibeniku!

Pozivamo vas na konferenciju “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” koja će se održati 22. srpnja 2022. s početkom u 10 sati u sklopu Dana otvorenih vrata u prostoru novootvorenog Kampusa Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29, Šibenik) – prenosi odraz.hr

Rok za prijavu na konferenciju “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti”: 20. srpnja 2022.

 

“Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti”

Nakon uvodnog pozdrava i kratkog predstavljanja projekta “Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti”, predstavnici Fakulteta prometnih znanosti prikazat će prijedlog rješenja održivog javnog gradskog prijevoza za područje Grada Velike Gorice.

U nastavku, Petar Mišura iz Grada Šibenika prezentirat će dva projekta financirana iz EU fondova – projekt revitalizacije javnog prostora Tvrđave sv. Ivan te projekt integrirane mobilnosti kojim je planirana intenzivna integracija različitih oblika prijevoza na području grada Šibenika. Darijo Šego s Veleučilišta u Šibeniku govorit će o novom cestovnom ulazu u grad.

U nastavku će biti predstavljena idejna rješenja razvoja javnih prostora na području grada Šibenika. Rješenja će biti izrađena u sklopu ljetne škole za mlade “STEM pristup za gradove budućnosti” koja se održava neposredno prije konferencije u istom prostoru. Dvadeset pet odabranih polaznika ljetne škole studenti su studijskih programa u STEM područjima (promet, građevina, urbanizam i arhitektura, geografija, prostorno planiranje, strojarstvo, krajobrazna arhitektura i dr.).

Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima. Interdisciplinarni timovi studenata će tijekom četiri dana, pod vodstvom profesora mentora, izraditi pet idejnih rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku.

 

TEME

Prijedlozi konkretnih tema na kojima će studenti raditi:
.

  • Inovativno upravljanje prometom na području stare gradske jezgre – obala
  • Uspostava i/ili redizajn pomorskih linija (između gradskih četvrti kao i prema kupalištima)
  • Potencijal uvođenja žičara i eskalatora – izazov novih prometnih rješenja
  • Uvođenje i upravljanje mikro mobilnosti na području grada – bicikli i romobili
  • Inovativne usluge prijevoza na zahtjev (za turiste i domaće)
  • Elektrifikacija javnog prometa
  • Uspostava inovativnih usluga dijeljene mobilnosti – Car sharing
  • Uključivanje željeznice u javni gradski promet.

Idejna rješenja koja će mladi tijekom ljetne škole izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

 

Projekt “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti”

Nakon predloženih rješenja studenata, Magdalena Makar iz ODRAZ-a predstavit će projekt “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti”. Projekt stavlja naglasak na koncept SUMP-a i smanjivanje razlika u planiranju prometa i mobilnosti u zapadnoj i istočnoj Europi te podržava učinkovitije i klimatski neutralno planiranje mobilnosti u zemljama u kojima je do sada primjena mjera održive mobilnosti slaba, a utjecaji prometa ozbiljniji i manje održivi. Projektne aktivnosti provode se u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

 

EIT Urban Mobility Hub

Za kraj, Petra Grgasović iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prisutnima će prezentirati prilike za gradove i industriju koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti. EIT Urban Mobility Hub u Hrvatskoj od 2021. potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti s ciljem poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti.

PRIJAVA Sudjelovanje na konferenciji prijavite najkasnije do 20. srpnja 2022. na sljedećoj poveznici.

Detaljan program dostupan je OVDJE.

*Parking je osiguran ispred tvrđave Barone, koja je udaljena 2 min. pješice od Tvrđave sv. Ivana.

Konferencija u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta “Urban STEM – za gradove zajednice i budućnosti”. Više informacija o projektu možete pronaći na poveznici.

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

 

__________
Izvor: odraz.hr
Naslovna fotografija: Pixabay