SILBA: Co-Silba Reefs projekt čuva podmorje i grebene

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.03.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Cilj projekta Co-Silba Reefs je uspostaviti učinkoviti sustav upravljanja zaštićenim područjima uz posebno snažnu suradnju s onima koji ta područja zovu “dom”.

Natura2000 područja oko otoka Silbe u podmorju dugi niz godina skrivaju staništa i vrste od velike važnosti za regiju i EU, posebice naselja posidonije (1120) i grebena (1170). Ova područja istraživana su desetljećima, posebice od strane lokalnih nevladinih organizacija i stručnjaka koji su vrijednost ovog područja prepoznali puno prije nego je ekološka mreža Natura 2000 uopće postojala. Nadamo se da će njihov san o “Silba – prirodni park” zaista i zaživjeti ubrzo – navode na Facebook stranici Društva istraživača mora 2000 milja!

Co-Silba Reefs projekt je koji je prvi kotačić promjene te ima za cilj postaviti osnove za dobro buduće upravljanje područjima ekološke mreže Silba-podmorje i Silbenski grebeni. Kroz rad s lokalnom zajednicom, ali i nadležnim državnim tijelima, cilj nam je uspostaviti učinkoviti sustav upravljanja zaštićenim područjima uz posebno snažnu suradnju s lokalnim stanovništvom. Partneri na projektu su: Društvo 20000 milja i JU Natura JaderaNatura Jadera Projekt se provodi uz financijsku potporu Pew Bertarelli Ocean Legacy putem natječaja za projekte male vrijednosti MedPAN-a.

Izvor: Morski.hr