SILBA – Crtice s otoka: Radionica izrade prvih otočkih DIY novina by SEA Silba

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.07.2018. - Vrijeme čitanja: 3min

CRTICE S OTOKA izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz pera ljudi koji na njemu prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e.

SEA programi

Tema projekta u suštini je otočka svakodnevnica, ali sada u obliku novina čiji će autori biti sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji će tijekom osmodnevne radionice dobiti priliku da uz mentorstvo renomiranih radnika u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema “uradi sam” principima.
.

Svi su pozvani – prijave su obavezne!

Dragi ljudi,

pozivamo vas da nam se pridružite u novoj medijsko-umjetničkoj avanturi, kreiranju prvih otočkih DIY novina CRTICE S OTOKA! Radionica će se održati od 9. do 17. srpnja, a prijave su obavezne na mail info@silba-environment-art.hr najkasnije do 7. srpnja.

Radionica će provesti sudionike procesom stvaranja takve vrste medija, od ideje do realizacije prvog broja novina!

Čitatelji će ih poslije moći pronaći na otoku te u brodovima koji do njega plove.

Tijek radionice obuhvaća dva dijela: u prvom, koji vode voditeljica projekta Natasha Kadin, dizajner i pisac Bojan Krištofić i književnica i novinarka Nora Verde, sudionici će stvarati sadržaj novina te učiti o općenitim zakonitostima informativnih medija, dok će u drugom, pod vodstvom dizajnera i arhitekata Sven Soric i Hrvoje Spudic(This Town Needs Posters), prionuti na materijalnu izradu novina pomoću jednostavnih i lako savladivih tehnika ručnog i analognog tiska.

.

Nakon završetka radionice i prezentacije na Silbi, novine i projekt bit će predstavljeni na susjednom otoku Olibu sredinom kolovoza, u suradnji s lokalnom udrugom SOL, dok će im u rujnu u Zadru predstavljanje biti organizirano u sklopu KaLibar bestiVala, jedinog gradskog književnog festivala, u suradnji s udrugom ZaPis.

Organizator projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri su savez udruga Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra.

Pišemo se, slikamo, crtamo, oblikujemo, tiskamo, a potom i čitamo prvo na Silbi, zatim svugdje gdje je more blizu, a potom na cijelom svijetu!

Event možete pronaći OVDJE.

___________
Izvor: SEA Silba
FotografijaSEA Silba