SILBA & IŽ – Edukacija ”Solarne elektrane na krovovima kuća – kako, zašto i koliko se isplate?”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 26.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

U sklopu projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” u petak, 27. svibnja, i u subotu, 28. svibnja, na Ižu i Silbi održavaju se edukacije pod nazivom ”Solarne elektrane na krovovima kuća – kako, zašto i koliko se isplate?”

Edukacije će održati Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka i stručnjakinja za energetsku tranziciju hrvatskih otoka, a u tehničkom dijelu pridružit će joj se Mirna Dalić i stručnjak za energetiku Ivan Zoković koji će građanima na specifična tehnička pitanja odgovarati putem internetskog susreta uživo, na ZOOM platformi.

.
Raspored predavanja 27. i 28. svibnja

Predavanja na otoku Ižu održat će se u petak, 27. svibnja, po idućem rasporedu:
.

  • MALI IŽ – ”Agencija” od 16.00 do 17.30 sati
  • VELI IŽ – Dom kulture (Čitaonica) od 19.00 do 21.30 sati

Predavanje na otoku Silbi održat će se u subotu, 28. svibnja, po idućem rasporedu:
.

  • SILBA – Zgrada mjesnog odbora (pored škole) od 19.00 do 21.30 sati

 

Nositelj projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe, a partneri su Udruga mladih Tarabuži Veli Iž i Pokret Otoka. Više o projektu i njegovim aktivnostima pronađite na SILBA & IŽ – Odobren projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

.
Mapiranje energetskih potencijala otoka Silbe i Iža

U sklopu projekta u tijeku je i mapiranje energetskih potencijala oba otoka, o čemu više možete pročitati na SILBA & IŽ – Počinje mapiranje energetskih potencijala otoka Silbe i Iža.

Ankete su namijenjene stanovnicima i vlasnicima kuća za odmor i drugih nekretnina na spomenutim otocima.
.

  • Anketa za otok Silbu može se ispuniti ovdje -> ANKETA SILBA
  • Anketa za otok Iž može se ispuniti ovdje -> ANKETA IŽ

Rezultati ankete i trenutno energetsko stanje oba otoka bit će predstavljeni javnosti u jesen, s obzirom da će se anketiranje odvijati do kraja ljeta.

.
Agenda za prijelaz na čistu energiju otoka Grada Zadra

Nedavno je na pozivu za tehničku pomoć pri izradi agende za prijelaz na čistu energiju Gradu Zadru i Razvojnoj agenciji Zadra Nova odobrena tehnička podrška za izradu agende za prijelaz na čistu energiju zadarskih otoka koju će im pružiti Tajništvo za čistu energiju EU otoka pri Europskoj komisiji i regionalni partner Pokret Otoka.

Grad Zadar i Razvojna agencija Zadra Nova do kraja godine izradit agendu koju su dosad u Republici Hrvatskoj izradili Cresko-lošinjski arhipelag, Hvar, Brač i Korčula, a unutar istog poziva će se tehnička pomoć pružiti i Općini Sali.

Više o temi pronađite na TAJNIŠTVO ZA OTOKE -Na drugom pozivu za tehničku podršku odabrani otoci Grada Zadra i Općine Sali.

.
Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

Više o projektu pronađite na FB Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima.

mapiranje

___________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Velid Jakupović / Damian Sutlović