SILBA & IŽ – Objavljena je brošura o energetskim potencijalima otoka Silbe i otoka Iža

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.12.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Brošura energetskih potencijala otoka Iža i otoka Silbe finalni je dokument koji zaokružuje priču projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Podsjetimo, projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” provodi se od 01. siječnja 2022. godine, cilj mu je ostvariti prve korake u osvještavanju i informiranju stanovništva naseljenih zadarskih otoka o potencijalima implementacije obnovljivih izvora energije u zajednicu.

U sklopu projekta provedeno je mapiranje energetskih potencijala oba otoka koje odvijalo pomoću intervjua i anketnog intervjuiranja. Ukupno je sudjelovalo 67 stanovnika i vlasnika nekretnina s otoka Silbe te 64 stanovnika i vlasnika nekretnina s otoka Iža. Analiza energetskog potencijala za oba otoka može se pronaći ovdje.

U svibnju 2022. održana je prva radionica za širu javnost o obnovljivim izvorima energije, dok je druga radionica održana u studenom. Radionice su dostupne i na YouTube kanalu Društvo Silba.

.
Otočani žele obnovljive izvore energije

Većina sudionika istraživanja spremna je ulagati vlastita financijska sredstva u vlastite projekte, ne posjeduje fotonaponske elektrane na građevinama, ali posjeduje građevine na koje bi se fotonaponske elektrane mogle postaviti te planira njihovo postavljanje u budućnosti.

Otočani su zainteresirani i za provedbu energetske obnove, odnosno imaju želju za provođenjem mjera energetske uštede.

Brošuru o rezultatima projekta, analize mapiranja i trenutnog stanja pronađite ovdje, a više o projektu ovdje.

Za sva pitanja možete se obratiti na adresu paula.bolfan@islandmovement.eu 

Projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

__________
Autor: Društvo Samotvorac
Fotografija: Pixabay