SILBA & IŽ – Odobren projekt ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Projektom ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” čine se prvi koraci osvještavanja i informiranja stanovništva naseljenih zadarskih otoka o potencijalima implementacije obnovljivih izvora energije u zajednicu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije odobrilo je prijedlog projekta ”Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” koji je društvo Samotvorac u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka u studenom 2021. godine prijavilo na Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2021. godini.
.

.
Otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od 1000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prvi draft prijedloga projekta.

Osim Silbe i Iža Gradu Zadru pripadaju i otoci Rava, Molat, Ist, Premuda i Olib, na kojima se stvara kritična masa zainteresirana da otoke Grada Zadra povede u energetsku tranziciju i izradu agende za prijelaz na čistu energiju.

.
Projekt je prvorangiran na ljestvici svih prijavljenih projekata s ukupno 94 boda

Ukupna vrijednost projekta je 45.426,88 kuna, a sredstvima MRRFEU sufinanciran je iznos u vrijednosti od 45.016,52 kuna.

Društvo Samotvorac je nositelj projekta, a Udruga mladih Tarabuži Iž i Pokret Otoka su partneri. Planirana provedba projekta je od 01. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, a voditeljica projekta je Paula Bolfan, članica Društva Samotvorac sa Silbe, zaposlena na mjestu koordinatorice u Pokretu Otoka.

.
Mapiranje trenutnog stanja

Prvi korak projekta je provedba mapiranja znanja i potencijala putem anketiranja i intervjua vlasnika nekretnina na otocima Silbi i Ižu. Rezultati analize dobivenih podataka služiti će za daljnje osvještavanje zajednice te pokretanje konkretnih aktivnosti lokalnog stanovništva u energetskoj tranziciji.

.
Osvještavanje i edukacije

Osvještavanje i edukacija zajednice predavanjima namijenjenim široj javnosti u drugom tromjesječju provedbe te dodatnim postavljanjem snimke predavanja online osigurava se uključenost što većeg broja stanovništva otoka u pokretanje energetske tranzicije.

.
Tehnička podrška u pripremi projekata za mapiranje dionike

Konačni ishod projekta očituje se u mapiranim dionicima spremnim za provedbu projekta za koje se u trećem tromjesječju održava radionica tehničke podrške pripreme projekata, izradi i distribuciji brošure u četvrtom tromjesječju s osnovnim informacijama i znanjem dobivenim na predavanjima za javnost i edukacijama implementacije OIE te rezultatima analize trenutnog stanja na otocima kao bazi za daljnje aktivnosti uvođenja OIE na male otoke.

Informacije o tijeku provedbe projekta bit će dostupne na stranicama svih triju udruga i portalu www.otoci.eu.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Flash Dantz