SILBA – Suhozidna radionica na Silbi

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.09.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Već sedmu godinu za redom u suradnji s udrugom DRAGODID kreiraju se i obnavljaju suhozidi na Silbi, te grade suhozidne kaparete kao domovi silbenskim kaparima

Ove godine gradi se i obnavlja silbenske suhozide za vikend 24. i 25.9., a početni susret je u subotu, 24. rujna u 9 sati kod zjoga, odakle se ide na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrijepa, su osigurani.

 

MOCIR KAPAR #8

Organizator radionice je SEA Silba Environment Art, u suradnji s udrugom Dragodid i Turističkom zajednicom mjesta Silba.

SEA Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma na otoku Silbi. Osnovali su je 2006. umjetnici, zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote, a od 2015. registrirana je kao umjetnička organizacija. Posvećena je istraživanju i eksperimentu u suvremenim umjetnostima te ekološkim i temama održivog razvoja otoka, sinergiji umjetnosti i prirode kroz hibridne umjetničke forme, te međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji suvremenih umjetnika i lokalnog stanovništva na zajedničkim projektima koji unaprjeđuju kvalitetu života na otoku, posebno izvan turističke sezone.

Program se realizira kroz nekoliko pravaca: SOS Silba Off Season, Silbensko kulturno ljeto, DiR Dlana in Residence, GEA Garbage Epic Art, Silba Viva i Crtice s otoka. Fokus je na razvoju inovativnih umjetničkih formi koje povezuju suvremenu umjetnost s lokalnom zajednicom, razmjeni alata, znanja i vještina u kreiraju novih umjetničko – ekoloških projekata i principa, koji mogu poslužiti kao primjer drugim izoliranim sredinama, posebno otocima, kako razvijati lokalnu zajednicu kroz sinergiju suvremene umjetnosti i ekologije.

 

 

 

Udruga za sudozidne radionice

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Projekt su podržali Grad Zadar (Upravni odjel za kulturu i šport i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša) i Ministarstvo kulture i medija RH kroz platformu SOS Silba Off Season.

 

__________
Autor: Natasha Kadin
Naslovna fotografija: Velid Jakupović