UŠTEDI ENERGIJU
September 30, 2019

SILBA - Trajekt neće pristajati do 1. lipnja 2020. godine

Silbenjani su napokon dočekali rekonstrukciju glavne luke za javni prijevoz, no veselje je brzo splasnulo kad je Jadrolinija na svojim stranicama objavila da trajekt neće pristajati na otoku do 1. lipnja 2020. godine...

Rekonstrukciju luke za javni promet Žalić, čiji je naručitelj Županijska lučka uprava, a vrijednost projekta nešto više od 10 milijuna kuna, Silbenjani željno očekuju, s obzirom da se ista najavljuje već nekoliko godina... I napokon su dočekali, no ono što ih je dočekalo nije ih uopće obradovalo...

.
Jadrolinija objavila da u silbensku luku trajekt neće pristajati od 7. listopada 2019. godine do 1. lipnja 2020. godine

Na čuđenje svih, pa čak i onih u gradskoj upravi, Lučka uprava Zadar, ispostava Silba, objavila je rješenje u kojem se navodi da će prometovanje trajektom na Silbi izostati u trajanju od 8. mjeseci. Iako su iz neslužbenih izvora doznali da će trajekt prometovati bez obzira na radove te da će se u nekim trenucima teret prevoziti drugim plovilima, ova je odluka u šoku ostavila mnoge.
.

.
Niz je problema koje će svaki otočanin ispucati kao iz topa kad pomisli da na njegov otok trajekt neće pristajati 8 mjeseci. Trgovine neće dobivati namirnice, gdje ćemo nabavljati hranu? Kako će pristajati brod za vodu? Kako će učiteljica doći učiti djecu?

.
Poseban udarac primaju gospodarski subjekti

Ovom odlukom posebno su pogođene trgovine, ali i građevinski radnici koji neće moći prenositi materijal do 1. lipnja iduće godine, a onda će moći raditi mjesec dana, do zabrane građevinskih radova zbog turističke sezone i to u slučaju ako se građevinski radovi privedu kraju na vrijeme...  Znamo hrvatsku statistiku za takve slučajeve.

Znači li to da građevinari neće moći prehraniti obitelji punih godinu dana? Znači li to da se dućani neće opskrbljivati robom te da će, ionako mahom starije stanovništvo, morati putovati svakodnevno u Zadar po svježe namirnice, plaćati kartu te dolaziti na otok jedinom katamaranskom linijom u poslijepodnevnim satima?

.
Silba nema mjesni odbor?

Stanovnici se, nažalost, nemaju kome ni požaliti, obzirom da na Silbi nije oformljen mjesni odbor. Razlog tome je što se na prethodnim izborima nitko nije prijavio. To ni ne čudi, jer bi nakon ove neočekivane odluke Jadrolinije članovi mjesnog odbora bili na meti svih stanovnika. Na otocima na kojima nema prijavljenih mjesnih odbora, što su u zadarskom arhipelagu otok Silba i otok Premuda, navode kako se nitko nije prijavio zbog loše komunikacije s Gradom.

Loša komunikacija između odjela i institucija koje upravljaju životom na otoku je spominjana više puta. Spominjali su je stanovnici otoka i bivši članovi mjesnih odbora koji su pokušali dati svoj volonterski doprinos za unaprijeđenje života na otoku. U mandatu bi se uglavnom suočavali s lošim kritikama svojih sumještana i zatvorenim vratima gradskih uprava. Treba li volonterima, koji žive na otocima i moraju prehraniti obitelji, još i linč od stanovnika u trenucima kad ne uspiju ispregovarati probleme s lokalnim samoupravama kojima administrativno pripadaju?

.
Sastanak najavljen za sredinu tjedna

Nadležne institucije, kao što su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za otoke pod Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grad Zadar, Zadarska Županija i Agencija za obalni i linjski promet, upoznate su s problemom od strane Pokreta Otoka. Podršku u toj namjeni dobili smo od Poljoprivredne zadruge Silba, Turističke zajednice mjesta Silba te Otočnog Sabora koji su i samostalno reagirali na ovaj problem.

Koju će odluku nadležni donijeti nakon što objave ove nepromišljene i nedopustive odluke o prestanku pristajanja trajekta na 8 mjeseci? Ostaje nam da pričekamo... I pošaljemo koju pozitivnu misao. U protivnom, ionako odsječen otok gubi svaki dodir s bilo kojom vrstom civilizacije...

___________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Natasha Kadin

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram