Na Silbi je već neko vrijeme zaista živo zahvaljujući aktivnostima u sklopu projekta SOS Silba Off Season, s kojima se nastavlja i u sljedećem periodu.

Nakon radionice MOCIR KAPAR koju su vodili članovi udruge Dragodid, i predavanja Ratka Kovačevića o sadnji i kultiviranju kapara, te izložbe Garbage Epic Art autora Nikole Vincelja – Jinksa, u svibnju je organizirana razmjena sjemena i sadnica te radionica Uvod u permakulturu, koju je vodio novomedijski umjetnik Kruno Jošt, koji se prije nekoliko godina skrasio na vlastitom permakulturnom imanju u Lici. Program projekta SOS Silba Off Season nastavlja sa radionicama camera obscure i izrade vertikalnih vrtova od paleta, te projekcijama filmova koje će se, kao i svake godine, organizirati pod zvijezdama, čime nas SEA Silba Enviroment Art polagano uvodi u sezonska događanja koja su ove godine posvećena ZVUKU.

Već ovaj vikend, 27. svibnja organiziraju još jednu radionicu na principu DIY filozofije, a pošto je sunce sve jače, krenut će se i dokumentirati njegovi tragovi!

Danas kada se susrećemo sa sofisticiranom optikom i kompliciranim foto objektivima, činjenica da je za izradu objektiva kod camere obscure dovoljna limenka i šivaća igla, zaista zvuči pomalo nemoguće.

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka.

Ako u limenku postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobiti ćemo fotografiju.

U sklopu ove radionice izradit će se nekoliko jednostavnih camera obscura koje će se postaviti na razne lokacije na otoku Silbi cijelo ljeto dokumentirati sunce. Plan je na kraju ljeta od nastalih fotografija napraviti izložbu.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje “fotoaparate” i sama razvija nastale fotografije.

Kao i dosadašnjih godina, srijede su nam rezervirane za Kino pod zvijezdama, koje se provodi u sklopu projekta Silba Viva, a na Silbu u suradnji sa Festivalom Mediteranskog filma Split i KineDokom dovodimo dva svježa i nagrađivana hrvatska naslova: Ne gledaj mi u pjat Hane Jušić i Turizam Tončija Gaćine. Projekcije će se održati na platou ispred škole u srijedu, 31. svibnja u 21 sat.