ŠIPAN – Ljetna škola filma

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.08.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Ljetna škola filma na otoku Šipanu ove godine slavi svoj 18. rođendan, cilj je razvijanje primjene novih tehnologija i medija od strane djece u dobi od 8 do 15 godina

.

 

Ljetna škola filma se odnosi na djecu otoka Šipana, koja zbog specifične situacije otoka nisu u mogućnosti tijekom godine pratiti kinematografska ostvarenja ili kazališne izvedbe. Najbliže kino ili kazalište je u Dubrovniku a kako do Šipana ne postoje večernje ili noćne brodske veze, mogućnost gledanja filmova ili kazališnih izvedba je praktično isključena.

No isto tako u radionice su uključena djeca gostiju i turista koji tih dana borave na Šipanu. Ove godine veliku podršku im je dao i veliki hollywoodski glumac koji ovih dana boravi na dubrovačkom području, Harrison Ford.

Iako je Nacionalnim programom razvitka otoka, čije je osnovno načelo izjednačavanje uvjeta i kvalitete života na otocima i na kopnu, zadan institucionalni okvir za razvoj otoka i formalno potaknuto djelovanje otočkih udruga na kulturno-umjetničko stvaralaštvo i obrazovne programe za otočko stanovništvo, osobito djecu i mlade.

Kulturno-umjetnički razvitak otoka nije moguće ostvariti u željenom obimu zbog nedostatka financijskih sredstava i institucinalnih formi. Stoga se ovim projektom pokušava riješiti taj problem kroz organizaciju Ljetne škole filma Šipan (LJŠFŠ). LJŠFŠ se organizira već 18 godina za redom, traje 10 dana i odvija se svake godine u kolovozu.

 

O LJETNOJ ŠKOLI FILMA

Djeca biraju jednu od četiri zanimljive i obrazovne radionice: školu animiranog filma, školu igranog i/ili dokumentarnog filma, školu fotografije ili filmski dječji vrtić (za najmlađe polaznike). Tijekom nastave uče i teorijska znanja, ali ipak većinu vremena provode koristeći ta znanja u praksi – osmišljavajući priče koje formatiraju u scenarij filmova i izrađujući ih uz pomoć dostupne opreme i uz nadzor i vodstvo renomiranih voditelja radionice.

Za vrijeme radionice koja se organizira na principu od ideje do premijere temeljna je ideja da djeca „uzmu stvar u svoje ruke“, t.j. da sami među sobom odrede snimatelja, ton majstora, osobu za postavljanje rasvjete itd. Često se te uloge i mijenjaju, tako da svi dolaze u mogućnost iskušati sva tehnička zanimanja vezana uz film.

Male filmaše ohrabrio je ove godine i legendarni glumac Harrison Ford, koji je prije nekoliko dana samo za njih snimio video poruku.

– Možete uraditi što god želite, ali morate u to vjerovati i tome se posvetiti. Ako to ne upali, pokušajte na neki drugi način. Biti uspješan ne znači imati sreće. Važno je da nikada ne pokušavate oponašati nečiji uspjeh. Stoga se potrudite da upoznate sebe, a onda to pokušajte izraziti.

 

Vi to možete! – poručio im je glumac Harrison Ford.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.