OBAVIJEST – Inicijativa: “Sjeme je naše ljudsko pravo!”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.01.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Inicijativa pod nazivom: “Sjeme je naše ljudsko pravo!” uputila je 14.01.2021. dopis Saborskom odboru s mišljenjem o nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

 

Tim ljudi iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” više od mjesec dana radi na proučavanju i analizi prijedloga novog Zakona o sjemenju. Zakon smo proučili temeljito, konzultirali smo se s raznim stručnjacima, pa čak i inozemnim udrugama i odvjetnicima koji rade na ovom području. Konačnu analizu zakona napisala je Sunčana Pešak.

 

U dopisu se traži odgoda donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na europskoj razini. Ako to nije moguće, inicijativa traži uklanjanje pojma “sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam. Te odredbe značajno zadiru u prava proizvođača i nisu u skladu s međunarodnim dokumentima koji ih štite. Dopis je potpisalo 77 udruga koje okupljaju više od 25.000 članova, ne računajući Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja je isto na popisu, a gdje su okupljeni svi poljoprivrednici Hrvatske.

 

Kontakt osobe:
Sunčana Pešak, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača
e-mail: hsep.inf@gmail.com

Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt – u skladu s prirodom
e-mail: biovrt@biovrt.com

Robert Hadžić,
član izvršnog odbora i stručnog vijeća Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
Hrvatske “Život”
član HPK Odbora za zakonodavstvo i Odbora za voćarstvo
e-mail: rhadzic2@gmail.com

Cijeli tekst dopisa s detaljnom analizom svih spornih članaka prijedloga Zakona o sjemenju pogledajte na poveznici.

*** Ako podržavate zahtjeve, bilo kao udruga, poljoprivredni proizvođač, predstavnik znanstvene zajednice, zabrinuti potrošač ili nešto drugo, možete podržati ovu inicijativu svojim potpisom.

Potpisi podrške prikupljaju se do 31.01.2021. a možete ga predati na poveznici.

Ako želite, možete uz to iskazati i svoj interes za volonterski angažman na kampanji.

 

 

__________

Izvor: www.biovrt.com

Naslovna fotografija: pixabay.com