Škotska bi do kraja godine trebala postići 100 % obnovljive izvore energije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.02.2020. - Vrijeme čitanja: 5min

Škotska će se po svemu sudeći predstaviti kao uzorni domaćin UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 26), koja će se u studenom ove godine održati u Glasgowu. Naime, svi podaci ukazuju na to da će najvjerojatnije ispuniti svoj cilj postizanja 100-postotne obnovljive energije uoči početka ovog ključnog sastanka na kojem će se nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize.

Škotska, čiji je grad Glasgow prošlog rujna izabran za domaćina 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, ima za cilj osigurati 100-postotnu pokrivenost svoje potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja ove godine. Vrlo je vjerojatno da će u tome i uspjeti, jer je zatvaranjem zadnje elektrane na ugljen 2016. godine jedini preostali izvor energije iz fosilnih goriva elektrana na plin u gradu Peterheadu u škotskoj pokrajini Aberdeenshire. U međuvremenu, Škotska je postigla velik napredak na području obnovljivih izvora energije, što se posebno odnosi na razvoj projekata vjetroelektrana. Podsjetimo, krajem 2017. godine službeno je počela s radom prva svjetska plutajuća vjetroelektrana Hywind Scotland snage 30 MW, kojom upravljaju norveška naftna kompanija Statoil ASA i Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. Sastoji se od pet vjetroturbina i nalazi 25 kilometara od obale kraj Peterheada u Aberdeenshireu, a prošle godine u lipnju pušten je u rad i obalni sustav baterija za skladištenje energije kapaciteta 1 MW.

Škotska ruši rekorde u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Škotska je danas jedna od vodećih zemalja po proizvodnji čiste energije, a njezine vjetroelektrane povremeno stvaraju i više električne struje nego što joj je zapravo potrebno. Tako su, primjerice, još sredinom 2017. škotske vjetroturbine osigurale nevjerojatne izlazne ekvivalente od 102 i 130 posto dnevnog zahtjeva, a u rujnu 2017. proizvele su 846.942 MWh električne energije, što je bilo dovoljno za opskrbu 2,25 milijuna, odnosno 93 posto škotskih kućanstava. To je 33 posto više kućanstava nego u rujnu 2016. godine, kada je energija vjetra dala 629.603 MWh. Analizom podataka o energiji dobivenoj iz vjetroelektrana koje je prikupio WeatherEnergy, škotske vjetroelektrane su od siječnja do lipnja 2019. osigurale 9.831.320 MWh električne energije, odnosno dovoljno energije za napajanje 4,47 milijuna kućanstava u šestomjesečnom razdoblju. To je gotovo dvostruko veći broj od 2,46 milijuna kućanstava u Škotskoj! Najnoviji nacionalni rekord postavljen je u studenom prošle godine, s tim da je proizvodnja električne energije nadmašila potrošnju tijekom 20 dana u mjesecu, odnosno devet posto tijekom cijelog mjeseca.

Najveći izvor obnovljive energije u Škotskoj – priobalna vjetroelektrana Beatrice s 84 turbina i u potpunosti operativna od lipnja 2019. godine, može proizvesti dovoljno energije za 450.000 kućanstava, dok će vjetroelektrana Seagreen, koja se gradi u pokrajini Angus na istoku Škotske, biti još veća te će po dovršetku moći napajati čak milijun kućanstava. Premda se navedenim kapacitetima još uvijek ne osigurava 100-postotna pokrivenost obnovljivim izvorima energije, a kako temeljem podataka iz 2018. navodi BBC – najnovija službena brojka iznosi 76,2 %. No, zahvaljujući ambicioznoj politici škotske vlade i premijerke Nicole Sturgeon, koja se aktivno zalaže za budućnost s niskom razinom emisija, temeljem najnovijih podataka o škotskim obnovljivim izvorima energije procjenjuje da će svoj 100-postotni cilj postići tijekom ove godine, kako je uostalom i bilo predviđeno. Osim tog cilja, škotska vlada je odredila i pravno obvezujući cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2045., odnosno pet godina prije Velike Britanije. Također, kao što ističe BBC, Škotska se pritom ne oslanja na međunarodne kredite ili slične vrste financiranja pa je stoga i u boljoj poziciji od ostatka zemlje.

Velika očekivanja od UN-ove konferencije u Glasgowu

Sve u svemu, Škotska će uistinu biti dobar domaćin, ali i prava inspiracija za svjetske čelnike na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP26, od koje se puno očekuje te se ističe kao jedna od najvažnijih međunarodnih klimatskih konferencija od one održane u Parizu 2015. godine. Naime, ova je godina ključna za poduzimanje odlučnih klimatskih akcija, pa će se, stoga, na UN-ovoj konferenciji u Glasgowu od 9.-19. studenog nastojati utvrditi budući tijek aktivnosti za suzbijanje klimatske krize, a od svih zemalja svijeta očekuje se da znatno pojačaju provedbu svojih klimatskih obveza.

Također, konferencija će se održati nakon američkih predsjedničkih izbora. Rezultati prošlih izbora, kada je 2016. pobijedio Donald Trump, zapanjili su velik broj učesnika tadašnje konferencije COP 22 u Marakešu, a američki predsjednik uskoro je najavio i povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma.

Znamo da predsjednik Trump baš ne voli vjetroelektrane, a kao što smo ranije izvještavali, upravo je u Škotskoj izgubio višegodišnju pravnu bitku u neuspjelom pokušaju da spriječi izgradnju vjetroelektrane u blizini njegovog golf igrališta i to još prije nego što je postao američki predsjednik. Sav normalan svijet sada ponovno polaže veliku nadu u Škotsku!

___________

Izvor: www.ekovjesnik.hr

Slika: Beatrice Offshore Windfarm Ltd