Solarna elektrana za Zadarsku bolnicu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 08.02.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Zadarska bolnica će u sklopu projekta ‘Solarna elektrana Opće bolnice Zadar’ izgraditi sunčane elektrane na krovovima zgrada bolnica. Na taj će način smanjiti potrošnju struje i uštediti sredstva za modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

 

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je još u listopadu 2022., a za PR usluge ugovor je potpisan u veljači ove godine. Očekuje se da će natječaj za izvođača radova na samoj gradnji biti proveden do kraja veljače, nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela.

U ovoj fazi odabrani su ponuditelji za vođenje projekta i promidžbene aktivnosti. Pri tome je sam projekt podijeljen u tri aktivnosti – upravljanje projektom, informiranje i komunikacija te sama izgradnja.

 

Cilj projekta je smanjiti potrošnju, uštedjeti sredstva i unaprijediti zdravstveni sustav

Cilj projekta je smanjiti troškove električne energije Opće bolnice Zadar. To će se učiniti  instaliranjem kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Nadalje, to će doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

Izravne ciljne skupine su zaposlenici bolnice i korisnici bolničkih usluga. Neizravne korisnike čine lokalna i regionalna samouprava te ukupan zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

Izgradnja solarne elektrane doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije.

Provedbom planiranih komunikacijskih aktivnosti kontinuirano će se informirati zaposlenici, korisnici bolničkih usluga, lokalna i nacionalna poslovna zajednica o dobrobiti korištenja obnovljivih izvora energije u zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2.

 

Očekivana proizvodnja iznosi oko 280 MW h električne energije, a vrijednost ulaganja je oko 260 000 eura

Smanjit će potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštedu. Ukupne površine elektrane iznosi 1.111 m2, a ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 EUR.

 

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Opća bolnica Zadar