U sklopu Marulićevih dana u Nečujmu na otoku Šolti održana pjesnička smotra Ča-more-judi

Tradicionalna pjesnička manifestacija Ča-more-judi namijenjena učenicima osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije održana je u petak, 26. travnja 2019. po 21. put. Među deset izuzetnih ostvarenja, povjerenstvo u sastavu Dunja Kalilić, Mira Muhoberac i Vedran Matošić izdvojilo je tri rada.

Prva je nagrada pripala Domagoju Franetoviću, učeniku 7. razreda OŠ Petra Hektorovića iz Staroga Grada i mentorici Leani Fredotović, s pjesmom Moja parvo jubov. Drugo su mjesto zauzeli stihovi o Ugoti Maje Radman učenice 8. razreda iz OŠ Pujanki i mentoru Domagoju Grgiću, a treće mjesto odnio je Toma Kaliterna s pjesmom Moj ribolov, učenik 2. razreda OŠ Split 3 s mentoricom Lindom Koncani.

Nagrade je učenicima dodijelila predsjednica povjerenstva i izbornica Marulićevih dana, dr. art. Mira Muhoberac, književna i kazališna kritičarka i dramaturginja.

U programu su, uz deset finalista, sudjelovali učenici OŠ Grohote s himnom manifestacije Ča, učenici OŠ Jelsa s igrokazom Jubavni razgovori, klapa Maestral iz OŠ Visoka, i pobjednik ovogodišnjeg Dječjeg Pričigina, Arsen Kojdić, učenik OŠ Bol, iz Bola, s pričom Ćikulota.
.

U organizaciji OŠ Grohote, HNK Split i Gradske knjižnice Marka Marulića – Knjižnice Grohote učenici i mentori iz različitih krajeva Splitsko-dalmatinske županije, skupili su se u Splitu te jedrenjakom Polaris zaplovili prema Nečujmu na otoku Šolti.

Manifestacija je započela himnom u izvedbi klape Maestral, nakon čega je sudionike pozdravila ravnateljica Osnovne škole Grohote Mirela Mijić u ime Organizacijskog odbora smotre pri čemu je pohvalila učenike za uspješno slikovito pismeno izražavanje na dijalektima kojima prijeti zaborav. Za ljubav prema djeci i volonterski rad zahvalila je svim mentorima, a prisutnima poslala poruku o važnosti volonterskog rada za zajednicu, prozivajući ga definicijom domoljublja.

U ime svih Šoltana dobrodošlicu je okupljenima zaželio načelnik Općine Šolta, gospodin Nikola Cecić Karuzić, ističući kako će ova smotra uvijek imati njegovu podršku. Na važnost Marka Marulića i rada s učenicima podsjetio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta Split koje je smotru uzelo pod svoje okrilje, gospodin Goran Golovko nakon čega je uslijedilo postavljanje vijenca na kuću Marka Marulića.
.

Mladi začinjavci iz različitih škola Splitsko-dalmatinske županije, kako je najavila voditeljica programa Željka Alajbeg, iznijeli su svoje literarno umijeće na čakavskom narječju.

S Klisa su se spustile, iz Dugog Rata pohitale, iz Kaštela zaigrale, iz Trogira zatancale, iz Splita zabalale, s Brača, Hvara i Visa dojidrile štrofe čakavske, pa se podan zidi međ’ kojin je Marul notava, prizentale da oćute i prizovu kripost riči zavičaja.

Pobjednička pjesnička ostvarenja, kao i drugi pristigli vrijedni radovi, objavljeni su u istoimenom zborniku manifestacije.

Održavanjem manifestacije OŠ Grohote uz suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem Split, Gradskom knjižnicom Marka Marulića – Knjižnicom Grohote potiče pisano stvaralaštvo na čakavskom narječju te ukazuje na potrebu za njegovim očuvanjem.

 

__________
Izvor: OŠ Grohote
Fotografije: OŠ Grohote