ŠOLTA: Održano predavanje “Očuvanje plemenitih periski u Jadranu” u OŠ Grohote

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Dana 14. lipnja Komunalno poduzeće Basilija d.o.o, u suradnji s predstavnicima Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb  i OŠ Grohote, za učenike i učenice od 3. do 8. razreda, organiziralo je edukativno i zanimljivo predavanje kroz prezentaciju projekta Očuvanje plemenitih periski u Jadranu.

Veoma upućeni u temu, šoltanski mališani vidjeli su kako izgleda najveća mediteranska školjka, kako se razmnožava, hrani, kako se pod morem može prepoznati je li periska živa, zbog čega je došlo do izumiranja plemenite periske i na koje sve načine možemo pridonijeti da zaštitimo podmorje našeg Jadranskog mora.


Upoznali su se i s ronilačkom opremom te načinima kako ronioci s Hrvatskog veterinarskog instituta kolektorima sakupljaju mlađ plemenite periske koje se zatim šalju u Akvarij Pula gdje se čuvaju i gdje se prati njihov rast u posebnim specijaliziranim  bazenima.


Kroz ovu prezentaciju ekološki osviješteni školarci aktivno su se uključili u temu zaštite morskog okoliša te doznali mnogo i o ekološkim akcijama čišćenja obale i podmorja koje Komunalno Basilija već dugi niz godina provodi na otoku zajedno s brojnim suradnicima. Moderatori su podijelili svima edukativne knjižice o projektu zaštite periski te ih podučili na koje sve načine i oni sami mogu pridonijeti zaštiti prirodnih bogatstava otoka.

Izvor: OŠ Grohote

Naslovna fotografija: