U četvrtak, 16.03.2018. u ranojutarnjim satima, članovi orkestra ŠGZ “Olinta”, ženska klapa “Čuvite” te duo “Šolta” kao posebni gosti uputili su se u Sloveniju na uzvratno gostovanje u Slovensku bistricu kod domaćina iz Okteta Tinje.

Dolaskom trajekta u Split, dočekao nas je autobus kojim smo potom krenuli na dvodnevnu avanturu. Cijelim putem vladala je vesela atmosfera u autobusu, pjevalo se, sviralo i smijalo.

Prolaskom granice, nije nam dugo trebalo da stignemo na odredište. Prvo smo posjetili naše prijatelje vatrogasce te otišli u njihov vatrogasni dom PGD “Laporje” gdje su nas srdačno dočekali i počastili. U znak zahvale ženska klapa Čuvite i Olinta su im otpjevali nekoliko pjesama.

Nakon što smo se pozdravili bilo je vrijeme da se smjestimo u hotel. Odsjeli smo u hotelu “Leonardo” u Slovenskoj bistrici gdje smo iduća dva dana imali dogovorenu večeru i doručak.

Ostatak večeri bio je slobodan što je značilo večernje druženje šoltana i prijatelja te zabavu, ples i pjesmu do ranih jutarnjih sati.
..

Subota – dan prepun obaveza i priprema za nadolazeći koncert

U prijepodnevnim satima, nakon doručka, uputili smo se u dvorac “Grad Slovenska Bistrica” koji smo razgledali te potom lokalnim mještanima odsvirali naše poznate pjesme “Piva klapa ispod volta” i “Nadalina”.

Uslijedio je put na Tinje, mjesto na cca 600 metara nadmorske visine i 6,7 kilometara udaljeno od Slovenske bistrice. Tamo smo u lokalnom vatrogasnom domu zajedno s klapom Čuvite održali generalnu probu za večerašnji koncert u Tinju koji je započinjao u 19 sati.

Koncert je odrađen s velikim veseljem. Prisustvovalo mu je cca 250 ljudi, a osim nastupa Olinte i klape Čuvite, posebnu draž pružili su domaćini Oktet Tinje koji su samo zbog nas naučili, odsvirali i otpjevali našu poznatu dalmatinsku pjesmu “Dobra vam bila večer prijatelji moji”.
.

.
Završetkom koncerta, razmjenom prigodnih poklona kao znakova zahvale i prijateljske suradnje, uz slastice i piće nastavili su se zabava i druženje.

Improvizacijom uz harmoniku, gitaru i udaraljke svi smo još jednom zapjevali i zaplesali. Večer je opet bila rezervirana za druženje i ples. Dolaskom nedjelje i završetkom doručka, pozdravili smo se s vlasnicima hotela i prijateljima te se u 11 sati uputili nazad prema Šolti. Iako je prevladavao umor i nenaspavanost od protekla dva dana, atmosfera u busu pri povratku je bila vesela te smo izmjenjujući dojmove i iskustva od protekla dva dana oko 20 sati stigli u splitsku luku i ukrcali se na trajekt za Šoltu u 20:30.

Kao posebni gosti putovanja, zajedno s klapom Čuvite i Olintom, u Sloveniju su otišli i naši prijatelji duo “Šolta” koji su tijekom putovanja oba dva dana održali koncert u hotelu Leonardo za domaćine, ali i goste hotela.

Naše gostovanje u Slovenskoj Bistrici proteklo je u odličnom raspoloženju. Domačini su nas ugostili najbolje što su mogli te nam pružili sve da bi naš boravak tamo bio što ugodniji i ljepši. Sami koncert odrađen je profesionalno, te se radujemo budućoj suradnji s našim prijateljima iz hotela Leonardo, Oktetom Tinje te PGD “Laporje” koji su se zaista pobrinuli da sve bude više nego u redu. Ako bude mogućnosti i prilike, rado ćemo se vratiti opet i posjetiti naše prijatelje.

__________
Autorica: Marija Elezović
Fotografija: Šoltanski Glazbeni Zbor Olinta