ŠOLTA – Restaurirana tri antička sidra

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.11.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Restaurirana tri antička sidra na Šolti restaurirana su sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz programa Pomorska baština

Projektom „Konzervatorsko restauratorski radovi na tri antička sidra“ Općine Šolta, tri antička sidra, izložena u Maslinici i u luci Rogač, restaurirana su sredstvima Splitsko-dalmatinske županije iz programa Pomorska baština – prenosi morski.hr

 

Restaurirana antička slika

Prečke antičkih sidara pronađene su 2013. godine u akvatoriju ispred uvale Maslinica na otoku Šolti. Dva sidra izložena su u Maslinici, a jedno u luci Rogač. Uz sidra postavljene su i informativne table koje sadrže zanimljivosti o njihovom pronalasku i povijesti.

Od posljednjih konzervatorsko – restauratorskih zahvata na antičkim sidrima prošlo je skoro cijelo desetljeće, a njihova izloženost atmosferilijama uzrokovala je određena oštećenja zbog čega su bila u jako lošem stanju.

Konzervatorsko restauratorskim radovima stari konopi su zamijenjeni novima, kao i dotrajali drveni dijelovi. Kamen koji je u relativno dobrom stanju bez većih mehaničkih oštećenja i onečišćenja, očišćen je i zaštićen, te je napravljena rekonstrukcija. Uz to, iskrivljeni olovni dijelovi sidara zamijenjeni su novima. Uređena je i prezentacijska lokacija.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels