ŠOLTA – Skrivene uvale s tirkiznim morem

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.07.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Šolta možda nije razvikana kao drugi otoci, ali skrivene uvale na južnoj strani njena su čar. Šolta se smjestila nadomak Splitu, a do nje vas dijeli manje od sat vremena vožnje brodom.

.

Njezin glavni adut su uvale s južne strane otoka koje su idealne za cjelodnevni izlet. U tim tirkizno plavim oazama možete se kupati, plivati, sunčati se i uživati u ljepoti prirode koja vas okružuje. Na liniji od Maslinice na jugozapadu, sve do drugog kraja otoka, punte najbliže Braču i uvale Livka na jugoistoku, smjestio se niz malih skrivenih uvala. Umjesto klasičnih turističkih gužvi, na otoku vas čeka prijeko potreban mir u kojem ćete uživati na brojnim šljunčanim plažama Šolte.

 

UVALA ŠEŠULA

Uvala Šešula je prirodno stvorena za zaštiti brojne brodove za vrijeme bure i juga. Do nje možete doći pješice, automobilom i biciklom, a ono što će vam se sigurno urezati u pamćenje je predivan pogled u kojem ćete uživati dok joj se približavate.

 

UVALA ZAGLAV

Zaglav, koja se još zove i Vela Luka, romantična je tirkizna uvala s nekoliko kamenih kućica koja će vas osvojiti na prvi pogled. Nalazi se 3 km od mjesta Grohote. Iako je do nje mogiuće doći pješice, najbolji pristup je morskim putem. Prekrasna priroda, gusta borova šuma koja stvara hladovinu i čisto more idiličan su prizor u kojem ćete uživati.

 

UVALA TATINJA

U uvali Tatinja pronaći ćete nekoliko malih plaža gdje ćete uživati u miru i ljepoti prirode i čistog, tirkiznog mora. Obožavat će ju i ljubitelji skokova u more s obzirom da je moguće skakati sa stijena. Usred same uvale strše dvije hridi, kao dva malena otočića. Do nje možete doći pješice ili biciklom iz Grohota po makadamskom putu. Ako dođete brodom, dobro je znati da je sidrište na 5-10 m dubine.

 

UVALA JORJA

Iza uvale Tatinja nalazi se Jorja,uvala s jednom kućom do koje se može doći seoskim putem. Mala plaža s oblutcima pogodna je za kupanje, no najbolja mogućnost je brod jer se tu može usidriti njih nekoliko. Iz uvale se pruža predivan pogled kojeg se nećete moći zasititi.

 

UVALA STRAČINSKA

Uvala Stračinska je pravi tirkizno plavi raj. Ako do nje dolazite pješice ili biciklom, uživat ćete u prekrasnom prizoru. U uvali se nalazi nekoliko kućica za iznajmljivanje, a prizor koji ćete zateći na mirnoj morskoj površini je nekoliko razasutih čamaca. Idealna slika koja će vam ostati u pamćenju.