UŠTEDI ENERGIJU
September 22, 2022

SPLIT - 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF)

U Splitu će se održati 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF) energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana U Splitu će se 23. rujna 2022. u hotelu Cornaro održati 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF) energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com), digitalni think-tank - prenosi dalmatinskiportal.hr   Međunarodni energetski […]

U Splitu će se održati 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF) energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana

U Splitu će se 23. rujna 2022. u hotelu Cornaro održati 6. međunarodni energetski forum (INTERENEF) energetska tranzicija i zeleni gradovi Mediterana kojeg organizira Institut za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com), digitalni think-tank - prenosi dalmatinskiportal.hr

 

Međunarodni energetski forum (INTERENEF)

Tema ovogodišnjeg foruma korespondira ubrzanom zaokretu EU prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije. Zaokret je uvelike determiniran i ubrzan ratom u Ukrajini.

'U geopolitičkim igrama,energija/energenti poluge su političke moći.To se ponajbolje pokazuje na primjeru Rusije i Europske unije i generirane energetske krize koja će kulminaciju doživjeti krajem 2022.godine. Ruska zima stiže, sve smo joj bliže!', poručuje Anđelko Milardović.

Na forumu sudjeluju predstavnici akademske zajednice iz Republike Hrvatske i Europe, poslovne zajednice vodećih kompanija iz područja energetike (Janaf, Plinacro, Eon, Ppd, HEP), predstavnici Ministarstva gospodarstva i održiva razvoja, gradonačelnici Splita i Zagreba Ivica Puljak i Tomislav Tomašević, župan Blaženko Boban, te zastupnica u Europskom parlamentu iz Odbora za energetiku, gospođa prof.dr.sc. Romana Jerković.

U radu INTERENEF-a sudjelovat će predstavnici Agencije za ugljikovodike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Regional Coperation Councle

Po prvi put će sudjelovati predstavnik Regional Coperation Councle (RCC) , međunarodne institucije koja promiče 'regionalnu suradnju i euroatlantske integracije jugoistočne Europe kako bi se potaknuo razvoj u regiji na dobrobit njezinih građana'.

Moderatorice foruma su prof.dr. sc. Daria Karasalihović-Sedlar sa Sveučilišta u Zagrebu i Nadežda Kokotović iz Brussels Energy Club.

Kroz program će voditi gospodin prof. Mislav Vušković iz Splita, član Instituta za europske i globalizacijske studije.

Šesti forum (INTERENEF) ima četiri panela: Globalna energetska tranzicija iz perspektive Jugoistočne Europe i Mediterana, Upotreba vodika u okviru energetske tranzicije, Dekarbonizacija gradova kao dio procesa prilagodbe klimatskim promjenama i Uloga i mogućnosti gradova u borbi za održivi razvoj i čisti okoliš.

 

Program foruma

Detaljan opis panela te cjeloviti program nalazi se na POVEZNICI.

Forum se temelji na politologijskim konceptima energetske politike i geopolitike energije, kao sastavnica znanja iz područja političkih znanosti.

'Po svojoj strukturi forum je interdisciplinarne provenijencije. U radu foruma sudjeluju akteri različitih svjetonazorskih i političkih orijentacija što nije prepreka dijalogu i razumijevanju ljudi okupljenih oko teme koja život znači (energija), i nove energetske politike EU, na tragu ideje energetske tranzicije. Politička filozofija foruma temelji se na pluralizmu ,dijalogu i toleranciji aktera. Po završetka foruma objelodanit će se završni dokument u vidu policy papira', poručuje utemeljitelj, prof. Anđelko Milardović.

 

__________
Izvor: dalmatinskiportal.hr
Naslovna fotografija: Pixabay

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram