SPLIT – Izložba osnovnoškolaca s Hvara “Trimi i gomile” u Pomorskom muzeju

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

U organizaciji Osnovne škole Hvar i Javne ustanove Starogradsko polje, u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu u petak u 11 sati otvara se izložba učeničkih fotografija pod nazivom “Trimi i gomile”

Projekt „Trimi i gomile“ druga je po redu suradnja foto grupe OŠ Hvar ostvarena u suradnji s Javnom ustanovom Starogradsko polje. Aktivnost je provedena u sklopu programa Erasmus + naziva Unesco passport. Nositelj programa je OŠ Hvar, a škole partneri iz Italije, Španjolske i Cipra – prenosi morski.hr

Projekt uključuje istraživanje Unesco baštine svih sudionika i prezentaciju aktivnosti s ciljem podizanja razine osviještenosti o društvenoj važnosti kulturne baštine i njenog očuvanja za sljedeće naraštaje.

Učenici, članovi foto grupe, istražili su kroz fotografiju povijesna, prirodna i etnografska obilježja Starogradskog polja. Tijekom tri radionice sudionici projekta fotografirali su i upoznali zapadni, središnji i istočni dio Starogradskoga polja.

U istraživanju i traženju motiva za svoje fotografije pečat su dali poljskim suhozidnim kućicama – trimovima i gomilama koje predstavljaju granicu među parcelama i dio su očuvane grčke podjele zemljišta. Snimili su fotografije trima i gomila karakterističnih za ovo područje te ih fotografijom prikazali u simbiozi s maslinama, vinogradima, raslinjem i poljskim putevima.

Uz stručno vodstvo grupa je vizualno istražila i fotografski prikazala stanje ove vrijedne baštine. Zahvaljujući tome nastala je zbirka od 16 fotografija koje čine spomenutu izložbu „Trimi i gomile“. Izložbu možete pogledati u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu, od ovog petka od 11 sati.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.