SPLIT – Održan sastanak na temu zdravstvene skrbi na otocima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.12.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U sjedištu Splitsko-dalmatinske županije održan je sastanak na temu zdravstvene skrbi na otocima

Sastanak su inicirali čelnici općina Supetar i Šolta, no osim dogovora za sazivanjem još jednog sastanka u ministarstvu zdravstva, nisu ponuđena konkretna, dugoročna rješenja – prenosi morski.hr

Javnost je o sastanku izvijestila načelnica Supetra Ivana Marković, koja zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno upozorava na nedostatak otočkih zdravstvenih djelatnika, osobito na naseljenim otocima poput Brača, koji nema pedijatra, a nedavno je ostao i bez jedinog ginekologa.

.
Četiri otoka SDŽ udružila su se u zajedničku akciju

Već nekoliko mjeseci pokušavamo dobiti izjavu od ministra zdravstva Vilija Beroša na ovu temu, no ministar zasad vješto izbjegava razgovor o gorućem problemu koji muči sve veći broj hrvatskih otoka. Iako su vladinim dužnosnicima puna usta priča o tome kako treba učiniti sve što je moguće da se zaustavi trend smanjenja otočke populacije, čini se da je to još samo jedan u nizu formalnih planova s papira koji nikako da krenu u realizaciju.

U akciju su, stoga, krenuli načelnici četiriju velikih otoka s područja Splitsko- dalmatinske županije – Visa, Hvara, Brača i Šolte. Otoci su inicirali sastanak sa županom, pročelnicom i ravnateljima županijskog Zavoda za hitnu medicinu te županijskog Doma zdravlja.

.
Nedostatak zdravstvenog i medicinskog kadra

Sastanak je sazvan kako bi se otvoreno razgovaralo o svim problemima s kojima se suočava zdravstvo na otocima, s posebnim naglaskom na nedostatak zdravstvenog i medicinskog kadra.

Otočki načelnici zatražili su sastanak i u ministarstvu zdravstva gdje će skrenuti pozornost na potrebe mijenjanja zakonskih okvira kojima bi se zajedničkom strategijom i djelovanjem ministarstva, županije i lokalne zajednice osiguralo privlačenje i ostanak kadra na otocima.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.