SPLIT – Predstavljena aplikacija za izračun solarnih potencijala krovova

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 02.02.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

U Gradskoj upravi Splita krajem siječnja predstavljena je aplikacija sustava solarnih potencijala splitskih krovova. Svrha aplikacije je građanima i poduzetnicima pružiti potrebne podatke u vezi s mogućim postavljanjem sunčanih elektrana na krovove.

 

Aplikacija pruža i informacije o uštedi i povratu investicije u slučaju postavljanja sunčane elektrane. Izradili su ju Grad Split i tvrtka GDi u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Korištenjem aplikacije dobiva se informativan izračun bez ikakve potrebe za asistencijom Grada ili drugih institucija. Korisnici, dakle, samostalno mogu doći do relevantnih podataka u svega nekoliko minuta. Potom, s tim informacijama mogu pokrenuti postupak izrade idejnog rješenja.

 

Ambicija Splita je postati „zeleni“ grad

Obnovljivi izvori energije i zelena tranzicija važna tema, a ambicija Splita je da postane najmoderniji grad u Hrvatskoj, mjesto koje se brine o prirodi, gdje se koriste svi potencijali i racionalno upravlja resursima. Najveći potencijali Splita s klima, sunce i solarni potencijal grada.

“Kroz ovu mapu mogu svi naši sugrađani vrlo jednostavno procijeniti koji je solarni potencijal njihovih krovova, i ne samo to nego i procijeniti kolika će im biti investicija te koliko će uštedjeti ako na svoje krovove postave solarne panele. Naš je cilj da što više proizvodimo iz obnovljivih izvora, a što manje koristimo mrežu ili neke druge izvore”, izjavio je gradonačelnik Puljak.

 

Sa 1200 vršnih sunčanih sati u godini Split ima veliki solarni potencijal

Ravnatelj REGE-a Julije Domac rekao je da Split ima 1200 vršnih sunčanih sati na godinu, što je mnogo jer se na metar četvorni površine krova na godinu može proizvesti 150 kWh. Smatra da vlada treba ulagati u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u energetsku infrastrukturu.

“Ovime se građanima daje sigurnost praktički besplatne energije onoga trenutka kada se investicija napravi, odnosno sve ono što treba imati jedno napredno i moderno društvo kakvo bismo željeli postati”, rekao je Domac.

 

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=wFs1NifRysM&t=27s” title=”Solarni potencijali Splita” /]

Aplikacija je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje

Vojkan Gavrilović iz tvrtke GDi d.o.o. objasnio je da su u aplikaciju uneseni svi krovovi na području grada te da svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov vlastite zgrade, obiteljske kuće ili javne zgrade pa će dobiti njegovu površinu. Nakon toga, unesu se podaci o potrošnji električne energije, a kalkulator će ponuditi kvadraturu potrebnu za postavljanje solarnih ćelija i izračunati koliki je povrat investicije.

“Potrebna je adresa, odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju. Platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti”, rekao je Gavrilović

 

APLIKACIJI pristupite OVDJE.

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: Pixabay