Splićanin Danijel Krstulović Opara danima vesla s kajakom s otoka na otok u avanturi spajanja svih hrvatskih vrhova

Došao je do Korčule, pa Lastova, potom se zbog jakog juga usmjerio ka Veloj Luci odakle je zaveslao pu Hvara gdje je čekao da padne tramontana. Nakon nje, konačno se dočepao Visa. Ostaje mu Brač i Šolta, nakon čega će kajakom put uvale Firule, 100 metara ispod svoje obiteljske kuće na zaslužen odmor. U Splitu ga očekuju ovog petka, ako sve bude po planu – prenosi more.slobodnadalmacija.hr

 

Kajakom u obilasku otoka

Putešestvija je to koja traje već šezdesetak dana tijekom kojih je Dane prošao najmanje 4765 kilometara odlučivši prijeći u komadu čitavu Hrvatsku planinarsku obilaznicu (HPO), odnosno svih njenih 158 vrhova koji uključuju i 16 otoka. Sve to na vlastiti pogon – biciklom, trčanjem, planinarenjem i kajakom. HPO je naša najveća obilaznica koju još nitko nije prošao odjednom.

Krenuo je 18. listopada, te iz dana u dan, prevaljivao planinarske staze, puteve, ceste, i evo, u posljednje vrijeme morske puteve, iznimno zahtjevne u ovo doba godine.

Da je lako, ne bi njega dopalo, šale se njegovi prijatelji poznavajući neumoran duh ovog pustolova, inače planinara HDP Mosor, planinarskog trkača, speleologa, kajakaša i upornog istraživača prirode u čijem okružju voli sebi postavljati visoke izazove.

Svaka dionica imala je svoju zahtjevnost koju je uspješno svladao, a veslanje po nepredvidivom moru prava ja avantura.

– Veslati preko otvorenog mora, do otoka Visa, primjerice je zaista izazov i ljeti, a kamoli zimi. Do sada mi je najzahtjevnije bilo veslanje s otoka Raba na Krk po jakom jugu. Kako ne bi zapeo na otoku čekajući povoljnije uvjete odlučio sam veslati i probati pobjeći prije nego me zahvati, ali uhvatilo me u kanalu – priča Dane koji je i tad stisnuo zube i odradio zadanu dionicu do kraja boreći se s fizičkom, ali i psihičkom iscrpljenošću.

 

Avantura života

U ovakvoj avanturi tjelesna sprema je veoma važna, a on, utakmica u nogama ima itekako, no ključna je psihička izdržljivost, pa se tako Dane koncentrira samo na sljedeći cilj odnosno slijedeći vrh koji je pred njih.

– Ako počneš puno lutati mislima u budućnost sve skupa ti može postati previše, i psihički možeš klonuti pred tolikim izazovom. Kod svakog planiranja treba imati neki zacrtan krajnji cilj. Ali kada dođeš do njega, nema nikakvog ushićenja, kao da nestane ona želja koja te je gurala, a zamijeni je praznina. Poenta je zapravo u cijelom putu, u promišljanju, planiranju, kretanju, doživljaju, ulaganju truda i znoju koji si pustio da bi ostvario svoj san. Taj proces, taj čitav put je ono što te iznova motivira na ovakve avanture – rekao nam je Dane čiji je moto korak po korak, zaveslaj po zaveslaj, baš kako to i radi u Projektu TU – avanturi kojom želi ukazati kakve sve ljepote Hrvatska ima, koje su nam TU, nadohvat ruke.

 

__________
Izvor: more.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: