Panelisti iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Splitsko-dalmatinske županije, otočni koordinatori i čelnici otočnih gradova i općina su na konferenciji o budućnosti Europe govorili o budućnosti hrvatskih otoka

Na konferenciji 5. studenog 2021. župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, istaknuo je kako će otoci imati svoju zasebnu financijsku omotnicu – prenosi hvarski.net

“Na nju će se moći prijaviti samo otoci i neće im moći biti konkurencija bilo tko iz kopnenoga dijela Republike Hrvatske. Mi smo uz Finsku jedina država koja ima svoj zakon o otocima”, rekao je župan Boban.

.
Pozitivni demografski podaci otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Naime, kako je istaknuto, otoci u SDŽ su u demografskom plusu za 1,2%.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, naglasila je kako ulaganja moraju uključiti promišljanja o odnosu prema prirodi.

“Moramo sve snage upotrijebiti u razvoj kvalitete života na otocima. Ovih dana vrlo važna tema su klimatske promjene. Svako daljnje ulaganje u kvalitetu života i održivost resursa mora uključiti promišljanje o prirodi i prirodnom okruženju”, izjavila je ministrica.

Eurozastupnica Sunčana Glavak, koja je i organizatorica ove konferencije, rekla je kako će zaključci s današnje konferencije biti implementirani na digitalnu platformu Europske komisije.

“Želimo da neposredan pristup bude uključen u buduće zakonodavne akte s razine EU i to je intencija našeg susreta. Sve to bit će implementirano na zajeedničku digitalnu platformu te će to biti doprinos iz Republike Hrvatske konferenciji o budućnosti Europe”, izjavila je Glavak.

__________
Izvor: hvarski.net
Naslovna fotografija: Pixabay.