Splitsko-dalmatinska županija otpočela suradnju s MTF-om

Objavio: Martin Tuđen - 25.06.2024. - Vrijeme čitanja: 5min

Splitsko-dalmatinska županija započela je suradnju s Mediterranean Tourism Foundation (MTF) u cilju poboljšanja potencijala održivog turizma.

Mediterranean Tourism Foundation (MTF) međunarodna je organizacija za javno privatnu-suradnju koja može otvoriti potencijal održivog turizma. Glavni tajnik organizacije, Andrew Agius Muscat sastao se sa županom Blaženkom Bobanom i članovima kluba AMIS iz Dalmacije. AMIS je prvi ogranak ove organizacije u Hrvatskoj koji promovira mediteranski način života i održivi turizam.

Oblikovanje turizma sredozemnih zemalja

MTF okuplja predstavnike vlada, čelnike međunarodnih relevantnih nevladinih organizacija, te istaknute osobe iz kulture i javnog života. Tako, organizacija želi oblikovati turizam sredozemnih zemalja u tekućem desetljeću. Dio organizacije je i udruga “Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija” (ŠKMER) koji su organizirali dolazak tajnika Agius Muscata u Split.

“Naša organizacija želi promovirati Mediteran kao mjesto mira i stabilnosti, no to često nije tako. Ipak, Mediteran je puno više od mjesta konflikta i ilegalnih emigranata. Mediteranske destinacije i regije su konkurencija jedne drugima, što je sasvim u redu. No, istovremeno ima puno aspekata za suradnju kako bi pronašli različite načine održivosti turizma. Jedan je zajednička promocija na azijskim tržištima, jer čim idemo prema njima odvojeno, puno je teže. Kroz MTF ne razgovaramo samo o problemima, nego i tražimo rješenja. Ne možemo reći da ćemo mi promijeniti svijet, no kroz naše diskusije i panele, pokušavamo naći puteve održivosti te stvarati Mediteran kakav turisti žele posjetiti”, izjavio je glavni tajnik MTF-a.

Zajednički rad na prosperitetu

Agius Muscat posjeduje veliko iskustvo u oblikovanju turističkih politika i razvoju međunarodnih poslovnih projekata. Naime, djelovao je kao savjetnik, direktor i predsjednik u raznim odborima i komisijama unutar javnog i privatnog sektora, uključujući HOTREC (krovnu organizaciju hotela, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u Europi), Svjetsku banku i Europski parlament. Osam godina je radio kao konzultant u Uredu premijera Malte, baveći se reformama u javnom sektoru. Trenutno je izvršni direktor Udruge malteških hotela i restorana (MHRA) te suosnivač MTF-a.

“Mediteranska turistička zaklada jako je interesantna organizacija s područja Mediterana koja okuplja brojne ljude angažirane na zajedničkoj gradnji mira i gospodarskog razvoja kroz nama središnju granu – turizam. Moram zahvaliti i obitelji Bremec koji su bili prvi nositelji MTF-ovih aktivnosti iz naše županije, a preko njih smo se povezali i danas postali članovi dalmatinskog ogranka AMIS-a. To nas veseli jer ćemo zajednički raditi na prosperitetu. Inače nam je ovo druga asocijacija na Mediteranu sa zajedničkim djelovanjem. Podsjetit ću da smo pokrenuli Udruženje viteških igara Mediterana gdje zahvaljujući našoj sinjskoj Alci, imamo suradnju s asocijacijama iz Grčke, Južne Francuske, Sardinije, a pridružit će nam se, iako ne spada pod Mediteran, i Švicarska”, rekao je župan Boban.

Hrvatska dobro kotira, ali često imamo loše mišljenje o sebi

Župan je prihvatio poziv Agiusa Muscata da sudjeluje na 9. Mediterranean Tourism Forumu, središnjem događaju MTF-a, koji će se održati u studenom na Malti. Tamo će, s predstavnicima država, nevladinih organizacija i AMIS-a, razmjenjivati ideje i tražiti rješenja za probleme turizma u Mediteranu.

Sastanku je prisustvovao i Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i senator MTF-a za gastronomiju. On je istaknuo kako su ovi forumi izuzetno bitna okupljanja za Mediteran. Dodao je kako Hrvatska dobro kotira u turističkom svijetu, ali i da često imamo loše mišljenje o sebi.

“Mi dobro radimo svoj posao, no naravno ima stvari za napredak. Zato moramo biti prisutni, sudjelovati na ovakvim jakim međunarodnim forumima, biti dio takve mreže i vidjeti kako to drugi rade. Tako dobivamo i mogućnost da prezentiramo svoju kuhinju, kulturu i ostale aspekte ključne za naš turistički proizvod”, zaključio je Bremec.

Prisutna i direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije

Na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je i Ivana Vladović, direktorica TZ Splitsko-dalmatinske županije koja je na prošlogodišnjem Mediterranean Tourism Forumu bila nagrađena za politiku održivog poslovanja.

“Imala sam čast biti dio ove priče, posebice da kad odeš na Maltu upoznaš ljude o kojima čitaš, koje citiraš, nađeš se među velikim umovima koji oblikuju turizam, a i dobiješ priliku da i sam nešto kažeš o svojoj zemlji. I veselim se tome što imamo nešto reći; da držimo do svoga, da održavamo autentičnost i nismo propustili vlak da sačuvamo mediteranski način života, ono što smo naslijedili od predaka i što nam je priroda podarila”, kazala je Vladović.

Čelnica dalmatinskog AMIS-a, Alma Harašić-Bremec dodala je da je Mediteran brend prepoznat u cijelom svijetu. Istaknula je kako klub želi sudjelovati u što više aktivnosti.

___________________________________

Izvor: dalmatinskiportal.hr

Naslovna fotografija: Image by Gonzalo de Martorell from Pixabay