SRIJEDOM U SEDAM – Otočni dijalog ”Građani i solarne elektrane”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 06.03.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Prvo događanje za javnost u sklopu projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” održat će se u srijedu, 9. ožujka, u 19.00 sati putem Facebook platforme Pokreta Otoka

Radi se o online otočnom dijalogu naziva ”Građani i solarne elektrane” koji će voditi Pokretov stručnjak za razvoj zajednice, Ivan Zoković.

Događaju se možete pridružiti priključivanjem putem Facebook platforme Pokret Otoka / Island Movement

.
Sudionici na dijalogu

Gosti online otočnog dijaloga su Franjo Toić (Cres/Lošinj), Sanela Mikulčić (Križevci) i Luka Vetma (Split).

Sanela Mikulčić Šantić upraviteljica je energetske zadruge ”KLIK”. Posljednje dvije godine radi na tranziciji lokalne zajednice u Križevcima prema energetskoj neovisnosti i klimatskoj otpornosti. Iskustvo u temi stekla je u Zelenoj energetskoj zadruzi gdje je radila na projektima energetskog siromaštva i grupnog investiranja građana. Po struci je specijalist menadžmenta u poljoprivredi.

Franjo Toić upravitelj je nedavno osnovane energetske zadruge ”Apsyrtides” koja djeluje na području otoka Cresa i Lošinja. Zadruga je osnovana u travnju 2021. godine a u nju se uključilo 29 osnivača – 20 fizičkih i 9 pravnih osoba. Ova je zadruga poznata u Hrvatskoj po tome što su među njima dva grada, Cres i Mali Lošinj, javne institucije, akademska zajednica, udruge, poduzetnici i tvrtke i građani.

Luka Vetma direktor je i suvlasnik Forte solar d.o.o., na tržištu mlade tvrtke koja se bavi implementacijom poslovnih i rezidencijalnih solarnih elektrana po sistemu ključ u ruke. Iako je samo godinu dana u poslu, tvrtka iza sebe ima preko 50 odrađenih projekata, a trenutno priprema projekte s preko 2000 kW solarnih elektrana.

Tvrtka Forte Solar d.o.o. surađuje s premium proizvođačima i ne prodaje samo opremu, već vode kupca kroz cijeli proces – od istraživanja potreba, projektiranja, financiranja, montaže, puštanja u rad te monitoringa i održavanja solarne elektrane. Prvi su se odlučili na detaljne terenske analize objekata, snimanja krovišta dronovima i sl. Njihov cilj nije samo ˝popločati˝ krovišta do kraja, već realizirati solarnu elektranu koja je maksimalno efikasna, kod koje su povrati investicija kratki, a kupac maksimalno zadovoljan.

Projekt ”Otoci predvodnici čiste energije” sufinanciran je sredstvima Ministarstva za regionalni razvoj i fondove Europske Unije. 

 

 

_________
Autor: Pokret Otoka
Naslovnica: Pokret Otoka