Stanovnica otoka Šipana: “Zašto transport bolesnika s otoka traje 2 sata?”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 01.07.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Zbrinjavanje životno ugrožene osobe i transport sa Šipana do dubrovačke bolnice trajao je ukupno oko 2 sata. Stanovnica otoka pita se gdje je brza brodica koja je kupljena za otoke, gdje su doktori?

– Poziv prema Hitnoj službi upućen je u 2:58 u nadi da će se poslati brod za transport bolesnika u rekordnom roku budući da na otoku trenutno nema doktora zbog korištenja godišnjeg odmora. Međutim to se nije dogodilo. Brod se čekao sat i pol vremena dok je došao iz Dubrovnika, sanitetsko vozilo je došlo bez liječnika koji je dežuran da bi je prebacili do Suđurđa gdje je brod Danče čekao. Dok se čekalo kola Hitne službe Šipanka upućuje zahvale doktori koja je bila na liniji i pokušavala pomoći.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić naglašava kako je poziv prema Hitnoj medicinskoj službi stigao u 3 sata i jednu minutu.

– Odmah smo koordinirali Lučku kapetaniju, koja je obavijestila naš tim kad će brod biti spreman te se prema Šipanu isplovilo u 3:31. Vožnja traje nekih pola sata. To kod ljudi izazove revolt jer se već radi o jednom satu, pa dok se tamo ukrca pacijent, istina, došli su brzo s druge strane otoka, ali dok se ukrca i preveze do grada, u bolnicu je ušla u 5 sati. Nažalost to je realnost i bez helikoptera ne možete brže. Vezani smo brzinom broda i njihovom reakcijom. Kad govorimo o otocima, ovisite o plovilu koje ima ograničenje u brzini pa to nažalost potraje – ističe Lulić koji smatra kako se ne bi puno brže odradila intervencija ni da se išlo brzom brodicom.

“Otoke jedino helikopter može brzo povezati”

Kad je pak riječ o brzoj brodici namijenjenoj upravo medicinskom prijevozu hitnih pacijenata, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ naglašava kako odluku o tome kojim će se brodom isploviti donosi Lučka kapetanija.

– Tu se uvijek ide na najbržu opciju. Dančama se išlo vjerojatno jer ima dežurnu posadu koja odmah reagira. Mi činimo što možemo i dođemo čim prije je moguće – dodao je.

Potvrdio je kako je šipanski liječnik na godišnjem odmoru na kojega kao zaposlenik Doma zdravlja ima pravo. Za Elafite je u pripravnosti liječnik s Lopuda te se zato njega nije išlo angažirati budući da bi to samo dodatno produžilo vrijeme reakcije. Naglasio je kako se došlo najbrže moguće.

Izvor: D. G. / morski.hr

Naslovna fotografija: DNŽ / morski.hr