UŠTEDI ENERGIJU
January 15, 2019

MURTER - Što sve kriju morske dubine ispred otoka Murtera?

Na dnu mora kod Murtera ležala je godinama skupa i luksuzna roba te velika količina novca potonula u davnom brodolomu. Arheolozi su za njega saznali tek 2002. Do tada - površinski predmeti već su bili otuđeni... No ne i oni skriveni u dubljim slojevima pijeska.

Potonuće je datirano u početak 17. stoljeća na osnovi pronađenih predmeta. A zbog iznimno sitnog materijala u pijesku - i s obzirom da je vrijeme istraživanja pod morem ograničeno - pokazala se potreba za dodatnim pregledom istraženog sloja.

U labirintu zadarsko-šibenskih otoka u 16. i početkom 17. stoljeća uskoci su malim i brzim brodicama često napadali mletačke i druge brodove. Iz tog su vremena i nalazi iz izložene bogate zbirke. Neki i s potpisom majstora - proizvođača.
.

-> POGLEDAJTE PRILOG!

.
Piratski plijen na oku će ubuduće držati Šibenčani. Pokriće imaju. Pioniri su pomorske arheologije u nas.

Brodolom Mijoka - ističu autori izložbe - priča je o dalekim gradovima, znanstvenom napretku, proizvodnji i trgovini. Mletačkom pomorstvu i okršajima uskoka na Jadranskom moru.

__________
Izvor: magazin.hrt.hr
Fotografija: magazin.hrt.hr screenshot
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram